Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

5 χρόνια από το θάνατο του Χ.Σταυρακάκη

07.03.2012 | 00:21

Στο τέλος του περασμένου μηνός, συμπληρώθηκαν πέντε χρόνια από το θάνατο του Πτεράρχου Χαραλάμπους Σταυρακάκη, αυτού του εξαιρετικού τέκνου της Κρητικής γης, του ευπατρίδη, του γενναίου Αεροπόρου, αυτής της τόσο μοναδικής προσωπικότητας, που τίμησε, με το ήθος του και την πίστη του στο καθήκον και την αποστολή, το δημόσιο βίο. Ο Μπάμπης λείπει από τότε πολύ και σε πολλούς. Η ομορφιά του χαρακτήρα του, η σύνεση που τον χαρακτήριζε και η έμφυτη ευγένεια και σεμνότητά του , συνυπήρχαν στον ικανό Αεροπόρο που έφυγε πρόωρα, αλλά που πάντα θα προβάλλει ώς υπόδειγμα ενάρετου ατόμου, ενός υποδειγματικού πολίτη.

Παραθέτουμεε, στην μνήμη του, το ακόλουθο σημείωμα από την "Ελευθεροτυπία" με την υπογραφή ΚΕΑ, την επομένη του θανάτου του:

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΕΥΠ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΙΛΗΣΕ ΠΟΤΕ...
Η επίσημη Ιστορία ελάχιστα μιλά γιά τα πραγματικά πρόσωπα που τη διαμορφώνουν. Τον "κανόνα" αυτόν δεν απέφυγε και ο πτέραρχος Χαράλαμπος Σταυρακάκης, που έφυγε χθες ύστερα από άνιση μάχη με την επάρατο.
Με πολυετή προσφορά στην Πολεμική Αεροπορία, μέχρι τη θέση του Α΄υπαρχηγού ΓΕΕΘΑ, ο αντιπτέραρχος(Ι) Χαράλαμπος Σταυρακάκης, με προσωπική επιλογή του τότε πρωθυπουργού Α. Παπανδρέου, συμμετείχε στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα γιά το μέλλον των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα. Συμμετείχε ακόμα στη διαπραγμάτευση στην ελληνοτουρκική συνάντηση της Βουλιαγμένης το 1988 και στη διαμόρφωση του Μνημονίου Παπούλια- Γιλμάζ, υπό τις εντολές του τότε υπουργού Εξωτερικών και νυν Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια.
Γνωστός γιά τη διοικητική εμπειρία του, τις διαπαγματευτικές ικανότητές του, το ισχυρό πολιτικό κριτήριο και κυρίως την απόλυτη εχεμύθειά του, ο Χαρ. Σταυρακάκηςε εκλήθη εκ νέου το 1966, από τον τότε πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, να υπηρετήσει ώς διοικητής της ΕΥΠ.
Χειρίστηκε την υπόθεση Οτσαλάν, στα αρχικά στάδιά της, σε απευθείας-και μόνον- συνεννόηση με τον πρωθυπουργό και ώς ένα σημείο κράτησε την υπόθεση εκτός των ελληνικών συνόρων. Όταν όμως στους χειρισμούς ενεπλάκησαν "πολλοί και διάφοροι", εντός και εκτός κυβέρνησης, ως επί το πλείστον μη γνώστες των λεπτών κινήσεων, αλλά πρόθυμοι να πολιτικοποιηθεί η υπόθεση η υπόθεση και "να κλείσει" το κεφάλαιο Οτσαλάν, οι εισηγήσεις του Χαρ. Σταυρακάκη αγνοήθηκαν.
Η υπόθεση Οτσαλάν κατέληξε όπως κατέληξε και ο Χ. Σταυρακάκης έδωσε την παραίτησή του, για να βρεεθεί μόνον αυτός από όλους τους "χειριστές" της υπόθεσης ενώπιον της Δικαιοσύνης "γιατί δεν μίλησε" στη Βουλή. Αθωώθηκε πανηγυρικά, βεβαίως, χωρίς την ελάχιστη συνδρομή των πρώην "ανωτέρων" του.
Δεν μίλησε ποτέ γιά όσα ήξερε, δεν έγραψε ποτέ και δεν σκέφτηκε ποτέ να "τα ανταλλάξει" με τίποτα. Αποσύρθηκε διακριτικά από το προσκήνιο, επιλέγοντας να ζήσει στη σιωπή των ανθρώπων που ξέρουν πώς δημιουργείται η Ιστορία που δεν διαβάζεται ποτέ. Προς ανακούφιση πολλών...

Γιά την αντιγραφή, με μεγάλη τιμή στον απόντα-παρόντα σάντολο της Εβελίνας
Σεραφείμ Χ. Μηχιώτης 

ΣΧΟΛΙΑ