Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΒΕΡΩΦ:Ο Βενιζέλος,ξέχασε τη "προσβολή του εθνικού συναισθήματος",λόγω δικαστικής απόφασης.

08.05.2011 | 01:21

O ΥΕΘΑ Ε.Βενιζέλος δεν βλέπει τίποτα παράδοξο στην διαγραφή δυσμενών στοιχείων από το φάκελο του κυβερνήτη του ΑΒΕΡΩΦ,ο οποίος μόλις πριν από λίγους απελύθη επειδή είχε επιτρέψει τη …γαμήλια δεξίωση του ζεύγους Πατίτσα-Χρουσαλά επί του ιστορικού Θωρηκτού!

Άριστος γνώστης των νομικών ελιγμών ο κ.Βενιζέλος υποστηρίζει ότι τα στοιχεία που διεγράφησαν αφορούσαν στην πρώτη του αποστρατεία το 2007,κατά της οποίας είχε προσφύγει δικαστικά,είχε δικαιωθεί και άρα νομίμως έγινε η διαγραφή τους.

Απολύτως νομική -και ορθή απ΄ αυτή την άποψη- προσέγγιση του ζητήματος. Υπάρχει όμως και το κοινό αίσθημα το οποίο ο ίδιος ο ΥΕΘΑ είχε αναγνωρίσει πέρυσι ότι δικαιολογημένα ενοχλήθηκε απ΄ ότι είχε συμβεί στο κατάστρωμα του ιστορικού Θωρηκτού.

Αν βλέπαμε αυτά τα ζητήματα μόνο με το γράμμα του νόμου τότε δεν θα έπρεπε να έχουμε ενοχληθεί με την εκ των υστέρων παρασημοφόρηση αξιωματικών -το 2002- που είχαν συμμετοχή σε πολεμικές επιχειρήσεις στη Κύπρο τη δεκαετία του 60 και μετά το 1967 συμμετείχαν ενεργά στο πραξικόπημα!


Η θέση Βενιζέλου για την “αποκατάσταση” του κυβερνήτη του Αβέρωφ:

Ο αναφερόμενος στο δημοσίευμα αξιωματικός ζήτησε από την υπηρεσία του, όπως έχει νόμιμο και συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα κάθε πολίτης και βεβαίως κάθε αξιωματικός, να διενεργηθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση για τον τρόπο αξιολόγησης των προσόντων του στο παρελθόν, αξιολόγηση που είχε ως αποτέλεσμα την δυσμενή κρίση του και την αποστρατεία του με τον βαθμό του αρχιπλοιάρχου ε.α. το 2007. Είχε άλλωστε προηγηθεί η έκδοση ακυρωτικής απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών για την κρίση του έτους 2007 του παραπάνω αξιωματικού. Η Διοίκηση και εν προκειμένω τα αρμόδια όργανα του ΠΝ, έχει εκ του Συντάγματος (άρθρο 95) υποχρέωση συμμόρφωσης στην ακυρωτική αυτή απόφαση, τυχόν δε μη συμμόρφωση συνιστά παράβαση καθήκοντος, ποινικά ελεγχόμενη.

Η διαδικασία αυτή, που είναι συνήθης σε όλους του κλάδους των ΕΔ, είχε ως αποτέλεσμα απλώς να μεταβληθεί νομικά ο χρόνος αποστρατείας του παραπάνω αξιωματικού, από το 2007 στο 2008, επειδή αυτό κατέστη υποχρεωτικό κατά νόμο με βάση τις καταθέσεις των διοικητών-αξιολογητών που είχαν αξιολογήσει τα προσόντα του παραπάνω αξιωματικού στο παρελθόν.

Το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο έκρινε, όμως, ενόψει όλων των στοιχείων του φακέλλου, ότι δεν συντρέχει λόγος περαιτέρω εξέλιξής του (προαγωγής του στον βαθμό του υποναυάρχου ε.α). Κι έτσι, ο παραπάνω αξιωματικός παρέμεινε στον βαθμό του αρχιπλοιάρχου ε.α. με τον οποίο είχε αποστρατευτεί και αρχικά και τελικά.

Είναι συνεπώς προφανές ότι το δημοσίευμα είναι ανακριβές. Για τις παραδόσεις και το κύρος του ΠΝ μεριμνά η ίδια η φυσική ηγεσία του κλάδου, η οποία και εισηγείται σχετικά στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας”.


Το πάρτυ …τώρα δικαιώνεται!
Σχεδόν ένα χρόνο μετά τα όσα απαράδεκτα έγιναν στο κατάστρωμα του ιστορικού Θωρηκτού Αβέρωφ,με τη γαμήλια δεξίωση Πατίτσα-Χρουσαλά, ο “εξαιρετικά ενοχλημένος” και έξαλλος για όσα συνέβησαν υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος ,πρότεινε και υπέγραψε απόφαση για διαγραφή δυσμενών στοιχείων από το φάκελο του κυβερνήτη-αρχιπλοιάρχου του Θωρηκτού,ο οποίος είχε επιτρέψει τη μετατροπή του σε νυχτερινό κέντρο!

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Real News:

Με ημερομηνία 11 Φεβρουαρίου 2011 ,η απόφαση -κατόπιν πρότασης του ΥΕΘΑ- “για ανάκληση Προεδρικών Διαταγμάτων και διοικητική αποκατάσταση Αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού” είναι σαφέστατη:

•Από το φάκελο του κυβερνήτη του Θωρηκτού Αβέρωφ Ευάγγελου Γαβαλά, “διαγράφονται δυσμενή στοιχεία από τα ατομικά του έγγραφα”.

Ο Ε.Γαβαλάς,είχε αποστρατευτεί παλαιότερα με το βαθμό του αρχιπλοιάρχου. Κλήθηκε από την εφεδρεία για να τοποθετηθεί κυβερνήτης στο ΑΒΕΡΩΦ και μετά από τις αποκαλύψεις για τα ξέφρενα πάρτι που είχαν διοργανωθεί τουλάχιστον δύο φορές από την οικογένεια Πατίτσα-Λαιμού ξαναέβγαλε τη στολή.

Μετά τα γλέντια ,τα κουφέτα και τους σαγηνευτικούς χορούς των πανέμορφων μανεκέν στο κατάστρωμα που είχε περπατήσει ο Κουντουριώτης,ο κυβερνήτης απελύθη ,η οργή περίσσεψε και οι δηλώσεις καταδίκης όποιου είχε εμπλοκή στα πάρτυ έδιναν και έπαιρναν.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος ,τότε έκανε λόγο για “προκλητικό γεγονός” και “βαριά προσβολή” στο εθνικό συναίσθημα, προσθέτοντας ότι “είναι επικίνδυνο να βρισκόμαστε αιχμάλωτοι της ισχύος του πλούτου ή της επιπολαιότητας ατόμων της δημοσιότητας”.


Ο εφοπλιστής Λέο Πατίτσας είχε παντρευτεί τη Μαριέττα Χρουσαλά, σε ένα γάμο με πολύ χλιδή.Δεν παρέλειψε να ζητήσει το Θωρηκτό Αβέρωφ για μια εκδήλωση που εντασσόταν στο θεσμό "Ποσειδώνια 2010”.Κάτι που είχε κάνει και το 2008 ,χωρίς όμως τότε το ξέφρενο πάρτυ να πάρει δημοσιότητα.
Ο χώρος ήταν στολισμένος με ανθοστήλες και γλάστρες ενώ είχε στηθεί μπουφές στον οποίο υπήρχαν κουφέτα. Οι φωτογραφίες από το γλέντι που έγινε στο κατάστρωμα του ιστορικού πλοίου έδειχναν ότι το κέφι είχε ξεπεράσει τα όρια που επέβαλε ο χώρος. Είναι βέβαιο ότι οι νεαρές αιθέριες υπάρξεις που είχαν προσκληθεί προφανώς για να ομορφύνουν το χώρο δεν είχαν ιδέα για το τι σημαίνει αυτό το πλοίο για την Ελλάδα και την ιστορία της. Ωστόσο αυτοί που τις είχαν καλέσει θα έπρεπε να γνωρίζουν.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ