Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βρετανός ναύαρχος κατά κυβερνητικών περικοπών. Άλλου οι ένστολοι μιλάνε...

15.06.2011 | 06:22
Έντονη διαμάχη πυροδότησαν οι δηλώσεις του επικεφαλής του Βασιλικού Ναυτικού της Βρετανίας, ναυάρχου Μαρκ Στάνχοουπ, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι οι περικοπές στον αμυντικό προϋπολογισμό μπορεί να υπονομεύσουν τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στη Λιβύη.

   

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Στάνχοουπ είπε ότι η στρατιωτική επιχείρηση που ξεκίνησε τον Μάρτιο μπορεί να γίνει "μη βιώσιμη" μετά την παρέλευση των έξι μηνών που είναι η σημερινή εντολή που έχει το ΝΑΤΟ. "Μετά ίσως χρειαστεί να ζητήσουμε από την κυβέρνηση να λάβει μερικές αποφάσεις για τις προτεραιότητές της (...) θα πρέπει να ξαναζυγίσουμε" την κατάσταση, φέρεται να δήλωσε ο ναύαρχος.

   

Στη Βρετανία έχει ξεσπάσει έντονη διαμάχη τόσο για τη διάρκεια όσο και για το κόστος της αποστολής στη Λιβύη, που εκτιμάται ότι έχει ανέλθει στα 100 εκατομμύρια λίρες ή 163 εκατομμύρια δολάρια.

   

Ο αρχηγός του Βασιλικού Ναυτικού έχει αφήσει να εννοηθεί και στο παρελθόν ότι είναι δυσαρεστημένος με την απόφαση της κυβέρνησης να μην χρησιμοποιηθεί στις επιχειρήσεις κατά της Λιβύης ένα αεροπλανοφόρο. Το Λονδίνο υποστηρίζει ότι δεν υπήρχε κανένας λόγος να αναπτύξει αεροπλανοφόρα στη Μεσόγειο αφού τα αεροσκάφη της RAF χρησιμοποιούν για τις επιχειρήσεις τους μια βάση στη νότια Ιταλία.

   

Πολλοί συνάδελφοι του ναυάρχου Στάνχοουπ, εν ενεργεία και απόστρατοι, έχουν εκφράσει τις ίδιες απόψεις με αυτόν. Ωστόσο ο στρατηγός Ντέιβιντ Ρίτσαρντς, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου, αντέδρασε με σφοδρότητα, λέγοντας ότι οι δηλώσεις του ναυάρχου "παρερμηνεύτηκαν". "Μπορούμε να συντηρήσουμε την επιχείρηση για όσο διάστημα θελήσουμε. Είμαι απολύτως ξεκάθαρος για αυτό το θέμα", είπε.

     

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ