Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΛΒΑΝΙΑ:Χάνει για 30 ψήφους ο Β.Μπολάνος την εκλογή του στη Χειμάρα-ποια η σημασία τους για την Ελλάδα;

09.05.2011 | 12:50
Για 30 ψήφους δεν εκλέγεται ο Βασίλης Μπολάνος του κόματος " Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων" που υποστηρίζεται κυρίως από Βορειοηπειρώτες. Τη θέση του παίρνει ο επίσης Βορειοηπαειρώτης Γιώργος Γκόρος που είναι υποψηφιος με το Σοσιαλιστικό κόμμα.
 Παρά την απόλυτη διαφωνία που σημειώνεται στην ανάγνωση των αποτελεσμάτων στο χώρο των κομμάτων, ικανοποιημένος από τη διαδικασία τέλεσης των δημοτικών εκλογών στη χώρα του παρουσιάστηκε ο πρόεδρος της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα, που πιέζεται από την ΕΕ να δώσει αποδείξεις ότι η δημοκρατία εδραιώνεται στην Αλβανική κοινωνία.

   

" Είμαι εδώ για να συγχαρώ όλους τους πολίτες γιατί ψήφισαν με τον πιο Ευρωπαϊκό τρόπο από ποτέ στην ιστορία μας. Η εκλογική διαδικασία ήταν ομαλή και αξιοπρεπής και σημειώθηκε υψηλή προσέλευση των ψηφοφόρων ", υπογράμμισε ο Αλβανός πρόεδρος.

   

" Αυτές ήταν όντως οι καλύτερες εκλογές για τα κανάλια, αλλά οι χειρότερες για την πραγματικότητα που βιώνουν καθημερινά οι πολίτες ", δήλωσε ο ηγέτης των Σοσιαλιστών της αντιπολίτευσης Έντι Ράμα, λίγο μετά τη λήξη της διαδικασίας. Και προσέθεσε ότι " η εκλογική διαδικασία ανέδειξε εντυπωσιακά παραδείγματα και αποδείξεις του ελλείμματος από τα διεθνή στάνταρτς ".

   

Εν τω μεταξύ η κάθε πλευρά έσπευσε να δηλώσει νικήτρια των εκλογών αλλά καμιά δεν πανηγυρίζει.

   

Περισσότερα από 7000 άτομα έλαβαν μέρος στην οργάνωση και την ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας, στα περίπου 4891, εκλογικά κέντρα.

Μπορεί λοιπόν από χθες στις οκτώ το απόγευμα οι κάλπες να έκλεισαν, μπορεί τα exit polls να έδειξαν νικητές και τους δυο μεγάλους αντιπάλους, όμως τα επίσημα αποτελέσματα ειδικά σε μεγάλους δήμους και ειδικότερα στα Τίρανα θα περάσουν ημέρες μέχρι να τα μάθουμε...
Χθες πάντως παρά τους φόβους για νέο γύρο επεισοδίων τα πράγματα κύλησαν μάλλον ομαλά ή τουλάχιστον δίχως σοβαρά επεισόδια. Παρατράγουδα υπήρξαν όμως όλοι μιλούν για τις πιο δημοκρατικές διαδικασίες από το 1990 όταν η χώρα επέστρεψε στη δημοκρατία.

Από τα 3,1 εκατομμύρια των ψηφοφόρων πάντως ούτε οι μισοί δεν πήγαν στις δημοτικές κάλπες, παρά το γεγονός ότι η αντιπολίτευση έδωσε στις εκλογές μορφή δημοψηφίσματος καλώντας τους πολίτες να κατέβουν μαζικά και να καταψηφίσου την κυβέρνηση Μπερίσα.

Αμέσως μετά το τέλος της διαδικασίας και οι δυο πλευρές έσπευσαν να πανηγυρίσουν. Ωστόσο σύμφωνα με την... κίνηση στις κάλπες φαίνεται ότι ο Έντι Ράμα και οι Σοσιαλιστές δείχνουν να επικρατούν στις επαρχίες του Νότου, αλλά και στα Τίρανα που αποτελούν το κλειδί των εκλογών, ενώ το κυβερνητικό κόμμα του Σαλί Μπερίσα φαίνεται να κρατά τα παραδοσιακά του “κάστρα” στο Βορρά της χώρας.

Ειδικά στην περίπτωση των Τιράνων με τον 1/3ο του εκλογικού σώματος η διαγραφόμενη 4η νίκη του Έντι Ράμα ίσως σημάνει νέες εξελίξεις. Η αντιπολίτευση θα ζητήσει άμεσα διενέργεια πρόωρων εκλογών, το θέμα όμως είναι αν αυτή τη φορά ο Σαλί Μπερίσα θα νιώσει ότι οφείλει να πάει στις κάλπες.

Παρόμοιο αίτημα της αντιπολίτευσης υπήρξε και τον περασμένο Ιανουάριο με τις μαζικές διαδηλώσεις αλλά και το αίμα των διαδηλωτών να ρέει στους δρόμους των Τιράνων καθώς άνθρωποι της ασφάλειας άνοιξαν πυρ κατά του πλήθους.
Για την Ελλάδα οι εκλογές έχουν το ενδιαφέρον τους και αυτό γιατί πολύ σύντομα η Αλβανική κυβέρνηση προσανατολίζεται να λάβει μέτρα επαναπατρισμού των Αλβανών του εξωτερικού και να τους δώσει κίνητρα να επιστρέψουν στη χώρα τους 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ