Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επιμήκυνση και χαμηλότερα επιτόκια,προτείνει για Ελλάδα ο Όλι Ρεν.

06.03.2011 | 00:02
Να αλλάξει προς το ευνοϊκότερο τους όρους της βοήθειας προς την Ελλάδα και την Ιρλανδία ζήτησε απο την ευρωζώνη ο επιτροπος οικονομικών της ΕΕ.

Να επιμηκυνθεί ο χρόνος αποπληρωμής των πιστώσεων της Ελλάδας από τα τρεισήμισι χρόνια στα εφτά που ισχύουν για την Ιρλανδία ζητεί ο Ολι Ρεν.

Μιλώντας στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, ο επίτροπος λέει χαρακτηριστικα: "βλέπω τον κίνδυνο ότι επιβαρύνουμε υπέρμετρα τις δύο χώρες με τους αυστηρούς όρους χορήγησης των πιστώσεων", και συνεχίζει λέγοντας πως η Ευρωζώνη "πρέπει να μειώσει τα επιτόκια των πιστώσεων για την Ελλάδα και την Ιρλανδία" Ο επίτροπος καλεί τις κυβερνήσεις της ΕΕ να διαμορφώσουν μια συνολική πολιτική στρατηγική για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. "Η συνάντηση των ηγετών της Ευρωζώνης την ερχόμενη Παρασκευή και το Συμβούλιο κορυφής της ΕΕ στα τέλη Μαρτίου έχουν καθοριστική σημασία για το μέλλον της Νομισματικής Ένωσης", λέει ο κ Ρεν. Επισημαίνει επίσης ότι "οι πρόεδροι των κυβερνήσεων φέρουν τεράστια ευθύνη, διότι στις αγορές έχει συσσωρευτεί τεράστια πίεση προσδοκιών". Ο επίτροπος Ρεν απευθύνει επιτακτική έκκληση στους Γερμανούς βουλευτές να αναθεωρήσουν τη σκληρή στάση τους στο θέμα της διεύρυνσης των αρμοδιοτήτων του μελλοντικού Μόνιμου Μηχανισμού Σταθερότητας ESM. 

"Παρακαλώ το Μπούντεστακ (ομοσπονδιακή βουλή) να μην υποβαθμίσει την κατάσταση στις αγορές που συνεχίζει να είναι πολύ δύσκολη", λέει ο κ. Ρεν. "Η γερμανική βουλή "πρέπει να αντιληφθεί ότι αρκετές χώρες της Ευρωζώνης συνεχίζουν να διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο", λέει ο επίτροπος απαντώντας ουσιαστικά στις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού της Μέρκελ CDU-CSU και FDP που είχαν ταχθεί κατηγορηματικά κατά της αγοράς κρατικών ομολόγων από το μηχανισμό στήριξης. Η θέση του επ΄αυτού είναι διαφορετική από τη θέση των γερμανικών κυβερνητικών κομμάτων, διευκρινίζει ο κ. Ρεν.

Ταυτόχρονα, ο επίτροπος Οικονομικών παρέχει στήριξη στο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας που προωθεί η καγκελάριος Μέρκελ στην Ευρωζώνη, ένα από τα βασικά στοιχεία του οποίου είναι η σύγκλιση της πολιτικής μισθών. "Στην ΟΝΕ είναι εξαιρετικά σημαντικό να προσαρμοστούν οι μισθοί κατά το μέγιστο δυνατό στο βαθμό παραγωγικότητας", λέει ο κ. Ρεν. 


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ