Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επιστολή υπέρ της ένταξης των Σκοπίων είχε στα χέρια του ο Πανέτα όταν είδε τον Αβραμόπουλο

04.04.2012 | 00:01

"Κίνημα" υπέρ των Σκοπίων είχε εκδηλωθεί στην Ουάσινγκτον λίγες ώρες πριν γίνει η συνάντηση Πανέτα-Αβραμόπουλου.Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας ήταν γνώστης αυτής της κίνησης.

Πενήντα τέσσερα μέλη της Βουλής των αντιπροσώπων των ΗΠΑ, από τις τάξεις τόσο των Δημοκρατικών όσο και των Ρεπουμπλικανών, απέστειλαν επιστολή προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ζητώντας του να διασφαλίσει ότι το ΝΑΤΟ, στη Σύνοδο στο Σικάγο, στις 20 και 21 Μαΐου 2012, <<θα επιδώσει επιτέλους τυπική πρόσκληση>> στην ΠΓΔΜ για ένταξη στη Συμμαχία.

   

Τα μέλη αυτά της Βουλής των Αντιπροσώπων ζητούν από τον Αμερικανό πρόεδρο Ομπάμα να υποστηρίξει όσα είπε στη Σύνοδο της Συμμαχίας στο Κιλ/Στρασβούργο το 2009, ότι δηλαδή <<αναμένει με χαρά την ημέρα που οι ΗΠΑ θα καλωσορίσουν τη Μακεδονία στη Συμμαχία>> και ότι <<οι πόρτες του ΝΑΤΟ θα παραμείνουν ανοιχτές για νέα μέλη που θα επιτύχουν τα πρότυπά του και τα οποία μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην ασφάλεια των συμμάχων>>.

   

<<Εάν η Συμμαχία μπορεί να εμπιστευθεί στους Μακεδόνες στρατιώτες την ασφάλεια της σκηνής του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, τότε αυτοί θα πρέπει να προσκληθούν σε αυτή τη σκηνή. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ πρέπει να απαντήσουν θετικά σε αυτές τις προσπάθειες προσφέροντας στήριξη στις μακεδονικές φιλοδοξίες για τυπική ένταξη στη Συμμαχία. Απευθύνουμε ισχυρή έκκληση προς την Κυβέρνησή σας να εργαστεί από κοινού με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ ώστε να ολοκληρώσει τη διαδικασία που είχε ξεκινήσει στη Σύνοδο στην Ουάσιγκτον το 1999 όταν δόθηκε στη Μακεδονία το πρώτο ενταξιακό Σχέδιο Δράσης και να επιδώσει στη χώρα τυπική πρόσκληση για ένταξη στη Συμμαχία στη Σύνοδο στο Σικάγο, τον Μάιο>>, αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ.

   

Οι 54 αυτοί βουλευτές κοινοποίησαν την επιστολή τους και προς τον Αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, την υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, τον υπουργό Άμυνας Λέον Πανέτα και τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν.

    Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ Πολ Γουόλερς, σε δηλώσεις του  στα Σκόπια εκτίμησε ως <<σημαντική>> την επιστολή 54 μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ προς τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, σημείωσε ωστόσο ότι και παρά τη στήριξη των ΗΠΑ, απαραίτητη είναι η συναίνεση όλων των χωρών-μελών, κάτι που αυτή τη στιγμή δεν επιτρέπει το ανεπίλυτο ζήτημα της ονομασίας.

   

<<Έχουμε ήδη πει ότι κανείς δεν θέλει περισσότερο από τις ΗΠΑ και τον Πρόεδρο Ομπάμα την ένταξη της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ. Στηρίζουμε την ένταξη της Μακεδονίας στη Συμμαχία, ωστόσο το ΝΑΤΟ είναι οργανισμός του οποίου η πολιτική θεμελιώνεται στην αρχή της ομοφωνίας. Πρέπει να υπάρχει ομοφωνία για κάθε νέο μέλος του ΝΑΤΟ. Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα ζήτημα: το ζήτημα της ονομασίας, που συνιστά πρόβλημα όσον αφορά την ένταξη της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ>>, ανέφερε ο κ. Γουόλερς.

 

ΣΧΟΛΙΑ