Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επιθετικές ασκήσεις από το Ιράν

02.07.2012 | 15:41
Το Ιράν άρχισε σήμερα στρατιωτικές ασκήσεις στο σενάριο των οποίων προβλέπει μια επίθεση εναντίον ξένης βάσης στην περιοχή με τη χρήση μιας ολόκληρης σειράς βαλλιστικών πυραύλων, μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.
   Κατά τις τριήμερες ασκήσεις, με την ονομασία "Μεγάλος Προφήτης-7", θα χρησιμοποιηθούν δεκάδες πύραυλοι, περιλαμβανομένων βαλλιστικών πυραύλων Σαχάμπ-3, οι οποίοι ικανοί να πλήξουν το Ισραήλ ή αμερικανικές βάσεις στην περιοχή, διευκρίνισε το IRNA επικαλούμενο ανακοίνωση των Φρουρών της Επανάστασης, του επίλεκτου σώματος του καθεστώτος που ελέγχει τις ιρανικές πυραυλικές δυνάμεις.
   Οι ασκήσεις πραγματοποιούνται στο Νταστ-ε-Καβίρ, στη μεγάλη έρημο του κεντρικού Ιράν όπου κατασκευάστηκε ένα πιστό "αντίγραφο βάσης μιας ξένης δύναμης στην περιοχή", σύμφωνα με την ίδια πηγή. "Πύραυλοι διαφορετικού βεληνεκούς θα εκτοξευθούν εναντίον της βάσης από διάφορα σημεία της χώρας".
   Στις ασκήσεις θα εκτοξευτούν έξι τύποι ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων, από τους μικρού βεληνεκούς (200 χλμ.) Σαχάμπ 1 και Φάτεχ 110 μέχρι τους Σαχάμπ 3, ικανούς να πλήξουν στόχους σε ακτίνα 2.000 χλμ., σύμφωνα με την ίδια πηγή.
   Οι ασκήσεις θα επιτρέψουν να διαπιστωθεί η ακρίβεια και η αποτελεσματικότητα των πυραύλων αυτών. Οι πύραυλοι είναι τα μόνα όπλα που διαθέτει το Ιράν για να πλήξει στόχους εκτός των συνόρων του.
   Οι Ιρανοί αξιωματούχοι δεν διευκρίνισαν την εθνικότητα της βάσης της οποίας το αντίγραφο θα χρησιμοποιηθεί ως στόχος στις ασκήσεις, αλλά έχουν προειδοποιήσει τα τελευταία χρόνια να πλήξουν τις αμερικανικές βάσεις στον Κόλπο και τη Μέση Ανατολή, αν το Ιράν δεχτεί επίθεση.
   Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ έχουν επικαλεστεί αρκετές φορές τους τελευταίους μήνες το ενδεχόμενο στρατιωτικών πληγμάτων κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων σε περίπτωση αποτυχίας των διπλωματικών προσπαθειών των μεγάλων δυνάμεων για να πειστεί η Τεχεράνη για να περιορίσει το επίμαχο πυρηνικό της πρόγραμμα. 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ