Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έρευνα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου,ζητούν για Συρία δύο Έλληνες ευρωβουλευτές.

20.08.2011 | 00:36
Οι Ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κα Μαριέττα Γιαννάκου και κος Γιώργος Κουμουτσάκος κατέθεσαν σήμερα επίκαιρη γραπτή ερώτηση προτεραιότητας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις εξελίξεις στη Συρία.

Συγκεκριμένα, ζητούν να υποστηριχθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση το αίτημα του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ώστε να ξεκινήσει το ταχύτερο έρευνα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τις ενέργειες του καθεστώτος Άσαντ κατά πολιτών και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Συρία.
Μίας ιστορικής και ιδιαίτερα σημαντικής για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια χώρας της Μέσης Ανατολής.


Σε σχετική δήλωσή τους οι Έλληνες Ευρωβουλευτές αναφέρουν:

«Τον Ιούλιο επ’ ευκαιρία συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις εξελίξεις στη Συρία είχαμε δηλώσει ότι: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει στο πλαίσιο του ΟΗΕ, να κινηθεί δραστήρια και με συνέπεια στις αρχές της ώστε η υπόθεση των δολοφονιών πολιτών από τις δυνάμεις ασφαλείας του καθεστώτος ΄Ασαντ να φτάσει το ταχύτερο στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο».
Οι εξελίξεις κάνουν εκείνην τη θέση και προτροπή μας προς τα όργανα της Ε.Ε., ακόμα επιτακτικότερη.
Η Ε.Ε. οφείλει να υποστηρίζει τις αρχές και τις αξίες της με αποφασιστικότητα.
Μόνον έτσι θα διεκδικήσει με αξιώσεις ρόλο και λόγο επιρροής στις διεθνείς εξελίξεις».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
«Χθες, Πέμπτη 18 Αυγούστου, το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα έδωσε στην δημοσιότητα έκθεση-καταπέλτη για την κυριολεκτικά εγκληματική δράση του καθεστώτος Άσαντ κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία.

Πέραν της καταγραφής των τραγικών αυτών γεγονότων, ο Ύπατος Αρμοστής στην έκθεσή του ζητά από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να δώσει έγκριση στον Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να προχωρήσει σε σχετική λεπτομερή έρευνα.

Με αυτά τα δεδομένα, λαμβάνοντας επίσης υπόψη τις, έστω και καθυστερημένες, έντονες χθεσινές αντιδράσεις της Ε.Ε., των ΗΠΑ και της λοιπής Διεθνούς Κοινότητας για τις θηριωδίες που έχουν διαπραχθεί από το καθεστώς της Δαμασκού και ενόψει της έκτακτης σύγκλησης του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για το ίδιο θέμα την προσεχή Δευτέρα, ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

A. Εάν τάσσεται υπέρ της ανάγκης να διερευνηθούν από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο τα γεγονότα θηριωδίας που συμβαίνουν εδώ και μήνες στη Συρία και
B. Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες προτίθεται να προχωρήσει από εδώ και πέρα για να τερματιστεί οριστικά η εγκληματική δράση του καθεστώτος της Δαμασκού και για να υπάρξει στη συνέχεια αποτελεσματική υπεράσπιση και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία.»


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ