Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Για "Σχέδιο Μάρσαλ" στην Ελλάδα,μιλάει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

22.02.2012 | 10:39
«Σχέδιο Μάρσαλ» χρειάζεται η Ελλάδα, πέρα από το αναπόφευκτο πρόγραμμα λιτότητας, υποστηρίζει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Βέρνερ Χόιερ, σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt». 

  

  Ο κ. Χόιερ, ο οποίος σήμερα το απόγευμα αναμένεται στην Αθήνα, εξηγεί ότι μόνο έτσι μπορεί να επιστρέψει η ανάπτυξη και σημειώνει ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων μπορεί να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο σε μια τέτοια προσπάθεια: «Την περασμένη χρονιά δώσαμε δύο δισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια στην πραγματική οικονομία. Θέλουμε φέτος να το επαναλάβουμε» τονίζει και αναφέρεται συγκεκριμένα στο νέο πρόγραμμα της Τράπεζας, το οποίο θα επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να δανείζουν ευκολότερα τις επιχειρήσεις, αλλά και και στην συνεργασία της Τράπεζας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κατασκευή έργων υποδομής, όπως η κατασκευή αυτοκινητοδρόμων, η οποία, όπως είπε ο κ. Χόιερ, θα ξεκινήσει πολύ γρήγορα.

   

Ως η «οικογενειακή» τράπεζα της Ευρωπαϊκής Ένωση, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων μπορεί, σύμφωνα με τον επικεφαλής της, να συμβάλει σημαντικά στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης χρέους. Ο κ. Χόιερ ζητεί ωστόσο αύξηση της κεφαλαιακής της βάσης κατά 5-10 δισεκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να μην κινδυνεύσει η αξιολόγηση «ΑΑΑ» της Τράπεζας και προτείνει την επιστροφή στα κράτη-μέλη, μέσω της Τράπεζας Επενδύσεων, των πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι δεν απορροφήθηκαν. Δεσμεύεται δε για στενότερη συνεργασία με την Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τους δύο θεσμούς με κύριο λόγο στην διαχείριση του κοινοτικού προϋπολογισμού. 

   

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, απευθυνόμενος στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εισηγείται ακόμη να αξιοποιηθούν οι Έλληνες οι οποίοι εργάζονται στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και διαθέτουν υψηλά προσόντα, πηγαίνοντας στην Ελλάδα, ώστε να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της χώρας επί τόπου.

    


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ