Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Για έλλειψη οράματος κατηγορεί τους Ευρωπαίους ο Νταβούτογλου.

14.01.2011 | 07:12
Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Αχμεντ Νταβούτογλου εξέφρασε σήμερα από την Κωνσταντινούπολη τη λύπη του για την "έλλειψη οράματος" των ευρωπαίων ηγετών και τους κάλεσε να "άρουν" τα εμπόδια που έχουν τεθεί όσον αφορά την πρόοδο στο ζήτημα της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

   

"Αναμένουμε περισσότερη αποφασιστικότητα από την πλευρά της ΕΕ. Αναμένουμε η Ευρώπη να τηρήσει τις υποσχέσεις της για την πλήρη ένταξη της Τουρκίας ", τόνισε ο κ. Νταβούτογλου στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με την Κάθριν Αστον.

   

"Κρίνουμε ως έλλειψη οράματος το γεγονός της καθυστέρησης της διαδικασίας ένταξης της Τουρκίας, ενώ γίνεται αισθητή μια τέτοια ανάγκη κοινής δράσης της Ευρώπης και της Τουρκίας υπέρ της ειρήνης, περιφερειακής και παγκόσμιας", τόνισε ο κ. Νταβούτογλου, ο οποίος -σε αλλο σημείο της συνέντευξης- αποδοκίμασε ιδιαιτέρως τη στάση των ευρωπαϊκών χωρών σε σχέση με το κυπριακό.

   

"Επιθυμούμε τα πολιτικά κριτήρια που έχουν τεθεί πρόσφατα για το άνοιγμα των κεφαλαίων των διαπραγματεύσεων να αρθούν αμέσως και να γίνει η διαχείρηση της ευρωπαικής διαδικασίας για την Τουρκία με υγιή τρόπο" επισήμανε στη συνέχεια ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

   

Χαρακτήρισε "απαράδελτο" το γεγονός ότι η Τουρκία δεν απολαμβάνει τα ίδια προνόμια όσον αφορά τις θωρήσεις διαβατηρίων με άλλες βαλκανικές χώρες, επισημαίνοντας μια "μεροληπτική μεταχείρηση" της ΕΕ έναντι της χώρας του.

    Από την πλευρά της η κ.Αστον προσπάθησε να διαβεβαιώσει τους Τούρκους για την καλή θέληση της ΕΕ.

   

"Πραγματικά επιθυμούμε να υπάρξει ένας καλός στρατηγικός διάλογος με την Τουρκία. Είστε μια υποψήφια χώρα (...) και κατά τη γνώμη μου, στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής είστε επίσης ένας εταίρος πολύ, πολύ σημαντικός στις προσπάθειές μας σε όλο τον κόσμο" επισήμανε η κ. Αστον.

Tags:

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ