Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΗΠΑ και Πακιστάν διαφωνούν για τα τέλη διέλευσης των οχηματοπομπών ανεφοδιασμού

22.05.2012 | 08:37

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι επιβεβαίωσε χθες ότι το Πακιστάν και οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να διαφωνούν σχετικά με το ζήτημα της πληρωμής για τα φορτηγά που περνούν από το έδαφος της χώρας για τον ανεφοδιασμό των δυνάμεων του NATO στη χώρα του.

   Στην διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, ο Καρζάι ερωτήθηκε για το θέμα. «Δεν μπορώ να εκφέρω κρίσεις για τα ποσά που χρεώνει το Πακιστάν, αλλά είναι ένα ζήτημα», είπε.

   Η εφημερίδα The New York Times ανέφερε χθες ότι το Πακιστάν αξιώνει να του καταβάλλονται 5.000 δολάρια για την διέλευση κάθε φορτηγού--ένα ποσό που είναι 20πλάσιο από τα 250 δολάρια που καταβάλλονταν προηγουμένως.

   Οι αρχές του Πακιστάν έκλεισαν τις ζωτικής σημασίας γραμμές ανεφοδιασμού πέρυσι, μετά από μια αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ η οποία είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν πακιστανοί στρατιώτες σε ένα φυλάκιο στα σύνορα με το Αφγανιστάν.

   Οι ΗΠΑ επεδίωκαν να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις ώστε οι οδοί αυτές να ανοίξουν ξανά στην διάρκεια της συνόδου του NATO την Κυριακή και χθες.

   Το NATO κάλεσε μόλις την περασμένη εβδομάδα τον πρόεδρο του Πακιστάν Άσιφ Άλι Ζαρντάρι στη σύνοδό του στο Σικάγο. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ συναντήθηκε χθες με τον Ζαρντάρι στο περιθώριο της συνόδου και είπε ότι σημειώθηκε πρόοδος, ενώ πρόσθεσε πως έδωσε έμφαση στο ότι το Πακιστάν πρέπει να αποτελέσει μέρος της «λύσης» στο Αφγανιστάν. Οι Ταλιμπάν, όπως καταγγέλλουν η Ουάσινγκτον και η Καμπούλ, καταφεύγουν σε εδάφη του Πακιστάν.

   Ο γενικός γραμματέας του NATO Άντερς Φο Ράσμουσεν επισήμανε ότι δεν αναμενόταν να υπάρξει οριστική συμφωνία για τις γραμμές ανεφοδιασμού των στρατευμάτων στο Αφγανιστάν κατά την διάρκεια της συνόδου.

   Το Πακιστάν προηγουμένως απαιτούσε επίσημη συγγνώμη για το επεισόδιο του Νοεμβρίου, αλλά αυτό το μήνα υπήρξαν ενδείξεις πως το πρόβλημα οδεύει προς λύση.

   Το Σάββατο οι αρχές έδωσαν άδεια σε τέσσερα φορτηγά που μετέφεραν αναλώσιμα για την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Καμπούλ να διέλθουν από το έδαφος του Πακιστάν και να περάσουν τα σύνορα, κάτι που ερμηνεύτηκε ως ένδειξη ότι οι γραμμές ανεφοδιασμού θα ανοίξουν εκ νέου σύντομα.

   Ο Καρζάι είπε ότι συναντήθηκε με Πακιστανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους και ήγειρε το θέμα.


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ