Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Κίνα στη Μεσόγειο!

04.08.2012 | 00:20
Του Δρ.ΙΩΑΝΝΗ ΠΑΡΙΣΗ
parisis.wordpress.com

Για πρώτη φορά από την επανεμφάνιση της Κίνας ως μεγάλης δύναμης, οι Δυτικές δυνάμεις βρίσκονται αντιμέτωπες με σενάρια συγκρούσεων με τις κινεζικές στρατιωτικές δυνάμεις έξω από την περιοχή του ασιατικού γίγαντα.

Το πολεμικό Ναυτικό της Κίνας προβάλλει τις φιλοδοξίες του Πεκίνου ως παγκόσμιας δύναμης, όχι μόνο με επίδειξη σημαίας, όπως στις αποστολές κατά της πειρατείας στον Κόλπο του Άντεν, αλλά εισερχόμενο σε περιοχές – όπως η Μεσόγειος – όπου μέχρι τώρα οι ΗΠΑ και η Ρωσία είχαν την αποκλειστικότητα.

Αυτό έγινε ιδιαίτερα σαφές κατά τη διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου, όταν σύμφωνα με πληροφορίες, τρία κινεζικά πλοία , πέρασαν τη Διώρυγα του Σου’εζ με την άδεια των αιγυπτιακών αρχών και εισήλθαν στη Μεσόγειο. Πρόκειται για το αντιτορπιλικό Type 052 “Qingdao”, τη φρεγάτα Type 054A “Yantai” και το βοηθητικό ανεφοδιασμού πετρελαίου “Weishanhu”. Αν και αρχικά αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης, ανέφεραν ότι τα σκάφη θα μπορούσαν να διεξάγάγουν στρατιωτικές ασκήσεις στη Μεσόγειο, πολλά μέσα ανέφεραν τη Δευτέρα 30 Ιουλίου ότι τα πλοία συνέχιζαν την πορεία τους προς βορρά, και πέρασαν τα Δαρδανέλια και το Βόσπορο στο δρόμο τους προς την Ουκρανία.

Τέτοιου είδους «επίδειξη σημαίας» αυτή τη στιγμή μπορεί να έχει με σοβαρές επιπτώσεις για τη διεθνή ασφάλεια, καθώς το Πεκίνο, σύμμαχος της Συρίας, έχει συνταχθεί με τη Ρωσία προβάλλοντας βέτο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, σχετικά με την αυξήση της πίεσης στην Μπασάρ αλ-Άσαντ,  ώστε το καθεστώς του να πάψει την  αιματηρή καταστολή της εξέγερσης.

Σύμφωνα με πηγές των υπουργείων άμυνας της Ρωσίας και της Ουκρανίας τα πλοία θα παραμείνουν στο λιμάνι της Σεβαστούπολης στην Κριμαία μέχρι τις 4 Αυγούστου ενώ η φρεγάτα “Yantai” ενδέχεται να επισκεφθεί την Κωστάντζα της Ρουμανίας από όπυ θα αναχωρήσει στις 9 Αυγούστου. Τα διεθνή μέσα επισημαίνουν ότι σύμφωνα με τη Σύμβαση του Μοντρέ (Montreux Convention) για τα Στενά, τα πλοία των χωρών εκτός περιοχής μπορούν να παραμείνουν στη Μαύρη Θάλασσα μέχρι 21 ημέρες. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πολεμική Αεροπορία made in China!Δείτε το βίντεο

Έτοιμο το αεροπλανοφόρο της Κίνας.Δείτε το

"Τα σκυλιά του πολέμου"!Εκπληκτικό ρεπορτάζ,εντυπωσιακές φωτογραφίες

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ