Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Ρωσία λέει ναι στην αποχώρηση Άσαντ

09.06.2012 | 16:56
Η Ρωσία δεν θα αντιταχθεί στην αποχώρηση του προέδρου της Συρίας Μπασάρ Αλ-Άσαντ, αν μια τέτοια κίνηση είναι αποτέλεσμα ενός διαλόγου ανάμεσα στους ίδιους τους Σύρους και δεν επιβάλλεται με εξωτερική πίεση, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
     "Αν οι Σύροι συμφωνούν μεταξύ τους (για την αποχώρηση του Ασαντ), εμείς θα είμαστε ευτυχείς να υποστηρίξουμε μια τέτοια λύση", δήλωσε ο Λαβρόφ στους δημοσιογράφους.
"Αλλά πιστεύουμε ότι είναι απαράδεκτο να επιβάλλονται οι προϋποθέσεις για έναν τέτοιο διάλογο από το εξωτερικό", τόνισε.
Αναφερόμενος στη συνέχεια στο Ιράν ο Λαβρόφ είπε ότι είναι "απερίσκεπτο" το να θέλουν να αποκλείσουν το Ιράν από μια μελλοντική διεθνή διάσκεψη για τη Συρία που έχει προτείνει η Μόσχα, έστω και αν αυτή τη συμμετοχή την βλέπουν με κακό μάτι οι Ηνωμένες Πολιτείες.
"Το Ιράν είναι μία από τις χώρες που έχουν επιρροή στην κυβέρνηση της Συρίας. Και να λέγεται ότι το Ιράν δεν έχει θέση εκεί διότι είναι μέρος του προβλήματος είναι στην καλύτερη περίπτωση απερίσκεπτο", δήλωσε ο Λαβρόφ στη συνέντευξη τύπου. 

Όχι χρήση βίας

Η Ρωσία, σύμμαχος της Δαμασκού, δεν θα επιτρέψει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την προσφυγή στη χρήση βίας εναντίον της Συρίας, δήλωσε  ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, χαρακτηρίζοντας το σενάριο αυτό "καταστροφικό".
"Εμείς δεν θα επιτρέψουμε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την προσφυγή στη βία", δήλωσε ο Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου.
"Αυτό θα προκαλέσει σοβαρές συνέπειες για ολόκληρη την περιοχή της Μέσης Ανατολής", πρόσθεσε ο Ρώσος υπουργός, η χώρα του οποίου είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
"Ανησυχούμε για την αντίδραση κάποιων εξωτερικών παραγόντων που υποστηρίζουν ανοιχτά τις ένοπλες μονάδες και ζητούν ταυτόχρονα από τη διεθνή κοινότητα συγκεκριμένες ενέργειες για να αλλάξει το καθεστώς στη Συρία", υπογράμμισε ο Λαβρόφ.
"Για πρώτη φορά αφότου ξέσπασε η κρίση, το ζήτημα της στρατιωτικής επέμβασης τίθεται με έντονο και συναισθηματικό τρόπο", σημείωσε.
Ο Λαβρόφ, είπε επίσης ότι για το ειρηνευτικό σχέδιο του διεθνούς απεσταλμένου για τη Συρία Κόφι Αναν καταβάλλονται προσπάθειες για να εφαρμοστεί, τόνισε όμως ότι "δεν υπάρχει εναλλακτική λύση".
"Παρατηρώ ότι το σχέδιο Αναν αρχίζει να κολλάει. Δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε αυτό. Δεν βλέπουμε άλλη εναλλακτική λύση από την υλοποίηση αυτού του σχεδίου", τόνισε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ