Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Και ο "πόλεμος" συνεχίζεται."Μόνη ελπίδα σας η έξοδος από το ευρώ",επιμένει ο Ρουμπινί από την Αθήνα

22.02.2012 | 06:02


Ούτε 24 ώρες μετά από την απόφαση του Eurogroup η συζήτηση για το αν πρέπει να μείνει ή να φύγει από το ευρώ η Ελλάδα συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και μάλιστα εδώ στην Αθήνα.

 «Η Ελλάδα πρέπει να χρεοκοπήσει και να φύγει από το ευρώ;» ήταν το θέμα δημόσιας συζήτησης που διεξήχθη στην Αθήνα με ομιλητές, υπέρ της πρότασης, τους καθηγητές και οικονομολόγους Νούριελ Ρουμπίνι και Κώστα Λαπαβίτσα και κατά της πρότασης τον Βρετανό βουλευτή και πρώην υπουργό Ντένις ΜακΣέιν και τη Μιράντα Ξαφά, πρώην μέλος του ΔΣ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

   

Τα μέτρα λιτότητας που επιβάλλουν τα πακέτα διάσωσης στην Ελλάδα, οδηγούν σε μεγαλύτερη ύφεση, ενώ η Ελλάδα χρειάζεται ανάπτυξη και ανάκτηση της ανταγωνιστικότητάς της, δήλωσε ο κ. Ρουμπίνι, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και γνωστός ως "Κασάνδρα" της διεθνούς οικονομίας, έχοντας προβλέψει την κρίση του 2008.

   

Για να βγει η Ελλάδα από την κρίση, είπε, χρειάζεται υποτίμηση του ευρώ, κάτι που δεν προβλέπεται, μεταρρυθμίσεις, που παίρνουν χρόνο, άρα μένει η λύση της εξόδου από το ευρώ και επιστροφής στη δραχμή.

   

Υποστήριξε ότι μια τέτοια επιλογή δεν θα είναι εύκολη αλλά μπορεί να είναι διαχειρίσιμη.

   

Υπέρ της χρεοκοπίας και εξόδου από το ευρώ τάχθηκε και ο κ. Λαπαβίτσας, καθηγητής στο τμήμα Ανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών του πανεπιστημίου του Λονδίνου, γνωστός για τις «αιρετικές» του απόψεις.

   

Δέχθηκε ότι η αποχώρηση από το ευρώ δεν θα είναι χωρίς κραδασμούς, βραχυπρόθεσμα, κυρίως στις τράπεζες και το εμπόριο, αλλά με την κατάλληλη προετοιμασία μπορούν να αντιμετωπιστούν.

   

Κατά της χρεοκοπίας και της εξόδου από το ευρώ επιχειρηματολόγησε ο κ. ΜακΣέιν. Ο Βρετανός βουλευτής και υπουργός για τα ευρωπαϊκά θέματα στην κυβέρνηση του Τόνι Μπλερ, είπε ότι η υποτίμηση μέσω της δραχμής δεν είναι λύση, φέρνοντας το παράδειγμα της υποτίμησης της βρετανικής λίρας τα τελευταία τρία χρόνια, που όμως δεν επέφερε θεαματική αύξηση ούτε των εξαγωγών, ούτε του τουρισμού, ούτε συνολικά βοήθησε το εξωτερικό ισοζύγιο.

   

Χρειάζεται αλλαγή της οικονομικής πολιτικής και όχι του νομίσματος, υποστήριξε ο κ. ΜακΣέιν, τονίζοντας παράλληλα ότι η ευρωπαϊκή ηγεσία σήμερα δεν έχει όραμα.

   

Χρειάζεται και ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, είπε, υπογραμμίζοντας πως η ΕΕ είναι για τους δύσκολους καιρούς.

   

Μίλησε με θερμό συναισθηματικό λόγο υπέρ της Ελλάδας και έκλεισε την ομιλία του, λέγοντας στα ελληνικά «όχι» στη δραχμή «ναι» στο ευρώ.

   

Το νέο πρόγραμμα της Ελλάδας φέρνει πολλή λιτότητα αλλά «επιτρέπει την ομαλή προσγείωση», είπε η κ. Ξαφά, η οποία αναρωτήθηκε «πώς μπορεί να υποτιμηθεί μια μετα-σοβιετική οικονομία, όπως η ελληνική».

   

Μίλησε για τις καταστροφικές συνέπειες μιας εξόδου από το ευρώ, κυρίως στην τροφοδοσία της χώρας από το εξωτερικό σε είδη πρώτης ανάγκης και καύσιμα και τόνισε ότι «με ή χωρίς ευρώ η ύφεση είναι αναπόφευκτη».

   

Μάλιστα αρνήθηκε κάθε σύγκριση με την Αργεντινή, της οποίας το νόμισμα υποτιμήθηκε, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μια χώρα με τις μεγαλύτερες εξαγωγές προϊόντων στον κόσμο, ενώ δεν είναι αυτή η περίπτωση της Ελλάδας.

   

ΑΠΕ


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ