Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κινέζος Πρόεδρος προς Ομπάμα:"Δώστε μας τεχνολογία".

21.01.2011 | 18:17
Ο Κινέζος πρόεδρος Χου Tζιντάο κάλεσε τις ΗΠΑ να χαλαρώσουν τους περιορισμούς τους που πλήττουν τις εξαγωγές υλικού υψηλής τεχνολογίας προς την Κίνα, αφότου Πεκίνο και Ουάσιγκτον υπέγραψαν συμβόλαια για κινεζικές παραγγελίες ύψους 45 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την αμερικανική βιομηχανία. 

   

"Ελπίζουμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες (...) θα χαλαρώσουν τους ελέγχους στις εξαγωγές εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας προς την Κίνα το ταχύτερο δυνατόν για να προωθήσουν τις εξαγωγές τους προς την Κίνα", δήλωσε ο Χου χθες το βράδυ (τοπική ώρα) στο Σικάγο, οικονομικό "πνεύμονα" της μεσοδυτικής επικράτειας των ΗΠΑ, όπου και διέμεινε κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του στη χώρα αυτή. 

   

Η επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στην Ουάσιγκτον σημαδεύτηκε από τις υπογραφές μεγάλων εμπορικών συμβάσεων. 

   

Σύμφωνα με την κυβέρνηση Ομπάμα, η Κίνα έκανε παραγγελίες ύψους 45 δισ. δολαρίων στη βιομηχανία των ΗΠΑ. Τα συμβόλαια αυτά θα βοηθήσουν στη διατήρηση περίπου 235.000 αμερικανικών θέσεων εργασίας. 

   

Μεταξύ των κύριων δικαιούχων των συμβάσεων αυτών, είναι η εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών Boeing, η κατασκευάστρια μηχανημάτων για μεγάλα έργα Caterpillar, ο βιομηχανικός όμιλος General Electric κι η παραγωγός αλουμινίου Alcoa. 

   

Στο Σικάγο, ο Χου Ζιντάο εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες "θα δημιουργήσουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις" ώστε οι κινεζικές εταιρείες που επιθυμούν να επενδύσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες να μπορούν να το κάνουν "επί ίσοις όροις με τις αμερικανικές επιχειρήσεις" και να έχουν επίσης "περισσότερες ευκαιρίες για να συμβάλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας των ΗΠΑ".

   

Ο Χου ζήτησε επίσης μια χαλάρωση στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, ενώ η Ουάσιγκτον κάνει τακτικά καταγγελίες κατά της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) για αθέμιτο ανταγωνισμό.

   

"Πιστεύουμε ότι όταν οι εντάσεις σχετικά με τις συναλλαγές εμφανίζονται μεταξύ της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών, τα δύο μέρη θα πρέπει να βρουν την κατάλληλη λύση μέσω ειλικρινών διαβουλεύσεων που θα λαμβάνουν χώρα επί ίσοις όροις και μέσα σε πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού", τόνισε ο Χου. 


Tags:

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ