Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

"Κορώνες" και "γκάφες" για τα Εθνικά στη Βουλή.

25.01.2011 | 00:49
Διαβεβαίωση πως η Ελλάδα θα ασκήσει και στο Καστελόριζο τα ίδια κυριαρχικά δικαιώματά της που θα ασκήσει και στις υπόλοιπες περιοχές, έδωσε ο Πρωθυπουργός, διευκρινίζοντας πως η κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη της όλες τις εξελίξεις στο Δίκαιο της Θάλασσας. Όλα αυτά στη προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τα εθνικά θέματα.

   

«Είπαμε πως πολιτική και συστηματική μας επιδίωξη, είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με όλες τις γειτονικές χώρες - και γι’ αυτό προχωρήσαμε και με την Αλβανία...Για το ίδιο θέμα, κάναμε διαπραγματεύσεις με τη Λιβύη και την Αίγυπτο. Θέλουμε οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με όλους τους γείτονές μας, ανέφερε ο Πρωθυπουργός. 

   

Από την άλλη, απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης σχετικά με την χάραξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, ο Γ. Παπανδρέου παρατήρησε πως «η ΑΟΖ δεν είναι κάποιο μαγικό χαρτί που λύνει όλα τα προβλήματα. Το θέμα της εκμετάλλευσης των πιθανών ενεργειακών πόρων, είναι ένα αντικείμενο που εξετάζει το αρμόδιο υπουργείο. Όλα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα μπορούμε να τα ασκήσουμε σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Το Καστελόριζο δεν εξαιρείται.

O Πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς κατηγόρησε το πρωθυπουργό για μυστική διπλωματία με τη Τουρκία η οποία δεν έχει και κανένα αποτέλεσμα.
  “Τον τελευταίο, χρόνο έχουμε την εντεινόμενη προκλητική πρακτική των δήθεν «αβλαβών διελεύσεων» του τουρκικού πολεμικού ναυτικού από ελληνικά χωρικά ύδατα”,είπε ο κ.Σαμαράς ο οποίος όμως δεν απέφυγε τη “γκάφα” .

Θέλοντας να τονίσει την προκλητικότητα των Τούρκων ο κ.Σαμαράς υιοθέτησε δημαοσίευμα περί παρουσίας τουρκικού υποβρυχίου στο Λαύριο .“ Εσείς κάνετε μυστική διπλωματία. Και επιπλέον, όταν ο Καραμανλής πήγαινε στην Τουρκία, δεν έγινε καμία παραβίαση. Όταν εσείς πήγατε στο Ερζερούμ έγινε όργιο παραβιάσεων. Και τόσο σοβαρά πήραν τις διαμαρτυρίες μας οι γείτονες μας, ώστε εκτός από αεροσκάφη, έστειλαν πρόσφατα και υποβρύχιο, μια ανάσα από το Λαύριο. Υποχρεώνοντας τα ελικόπτερα του Ναυτικού να σηκωθούν για να το αναγνωρίσουν. Αυτή είναι η πραγματικότητα”, είπε ο κ.Σαμαράς,δίνοντας την ευκαιρία αντεπίθεσης στον Γ.Παπανδρέου ο οποίος χαρακτήρισε “ανακριβές το δημοσίευμα” και παρατήρησε τον κ.Σαμαρά λέγοντας πως «θα μπορούσατε να ρωτήσετε τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και τον υπουργό Εξωτερικών να σας ενημερώσουν».

O κ. Σαμαράς:


- τάχθηκε κατηγορηματικά κατά της συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο

- απέρριψε την συζήτηση για την υφαλοκρηπίδα από μηδενική βάση- ζήτησε την θέσπιση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ)

- στο Κυπριακό τάχθηκε εναντίον ενός δεύτερου σχεδίου Ανάν

- για το Σκοπιανό επικαλέστηκε την επιτυχία της χώρας στην σύνοδο του Βουκουρεστίου που περιλαμβάνει μία ονομασία erga omnes χωρίς εθνολογικό προσδιορισμό

.

- Τάχθηκε κατά της μυστικής διπλωματίας -για την οποία κατηγόρησε τον κ. Παπανδρέου- επισημαίνοντας ότι «δημιουργεί περισσότερη καχυποψία μέσα στην χώρα παρά καλό κλίμα με τους απέναντι.

Πιο αναλυτικά ο κ. Σαμαράς ζήτησε από το βήμα της Βουλής να προχωρήσει η χώρα μας στην θέσπιση ΑΟΖ και στην συνέχεια να προχωρήσει στην οριοθέτησή της με όσες παράκτιες χώρες έχουν επικάλυψη μαζί μας. Πρόσθεσε ότι η Κύπρος ήδη το έκανε με το Ισραήλ με την Αίγυπτο και το Λίβανο και η Ελλάδα μπορεί να το κάνει άμεσα με την Κύπρο και να την προωθήσει με την Αίγυπτο και τη Λιβύη. Σημείωσε ότι η οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου ξεπερνά το ανύπαρκτο θέμα που έχει δημιουργηθεί τελευταία με το Καστελόριζο. 

Ο κ. Σαμαράς ξεκαθάρισε ότι δεν θα δεχθεί χαρακτηρισμό του Αιγαίου ως «ημίκλειστη ή περίκλειστη θάλασσα» που ανατρέπει τις ρυθμίσεις του Διεθνούς Δικαίου και συνιστούν αυτό-παραίτηση της Ελλάδας από τα δικαιώματά της. Δήλωσε με κατηγορηματικότητα ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα βασιζόταν σε κάτι τέτοιο η ΝΔ δεν θα την αναγνωρίσει και όταν γίνει κυβέρνηση θα την ακυρώσει. Κάλεσε δε μετ΄ επιτάσεως τον κ. Παπανδρέου να απορρίψει «τις φαεινές ιδέες ορισμένων να διαπραγματευθούμε την υφαλοκρηπίδα από μηδενική βάση». Επίσης του ζήτησε να δείξει υπερβάλλοντα ζήλο στο θέμα των λαθρομεταναστών με την επαναπροώθησή τους στην Τουρκία που έχει υπογράψει την σχετική συμφωνία αλλά δεν την τηρεί. 

Για το Αιγαίο είπε ότι δεν υπάρχει τίποτε να συνεκμεταλλευθούμε ενώ άσκησε κριτική στον κ. Παπανδρέου για την επίσκεψή του στην Τουρκία και την ομιλία του στον Ερζερούμ ενώπιον των πρέσβεων της γείτονος.

Διαβάστε ακόμη τις παρεμβάσεις:
*Α.Παπαρήγα

*Α.Τσίπρας

*Γ.Καρατζαφέρης

Tags:

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ