Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κρίνεται η έκδοση Ασάνζ στη Σουηδία.

11.01.2011 | 09:57
Ο ιδρυτής του WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, αναμένεται να εμφανιστεί σήμερα ενώπιον δικαστηρίου του Λονδίνου την ώρα που οι δικηγόροι του επιχειρούν να αποφύγουν την έκδοσή του στη Σουηδία, όπου κατηγορείται για σεξουαλικά εγκλήματα.

   

Κατά την ακροαματική διαδικασία, που θα είναι κυρίως διαδικαστικού χαρακτήρα, στο δικαστήριο της φυλακής υψίστης ασφαλείας του Μπέλμαρς και θα ξεκινήσει στις 1000 (GMT), αναμένεται να αποφασιστεί η ημερομηνία για την επόμενη εμφάνισή του στο δικαστήριο περί τις αρχές Φεβρουαρίου, όπου θα συζητηθούν οι λεπτομέρειες για την έκδοσή του.

   

"Η ακροαματική διαδικασία της Τρίτης αποσκοπεί στο να διασφαλίσει ότι θα εντοπιστούν τα πραγματικά ζητήματα της υπόθεσης και ότι θα είναι έγκαιρη η προετοιμασία της", δήλωσε εκπρόσωπος ης υπηρεσίας των βρετανικών δικαστηρίων.

   

Επίσης θα αποφασιστούν οι λεπτομέρειες που αφορούν τη νομική διαδικασία, όπως το ποιά έγγραφα πρέπει να προσκομίσουν οι εισαγγελείς και οι συνήγοροι υπεράσπισης και το αν θα πρέπει να κληθούν μάρτυρες.

   

Η βρετανική αστυνομία συνέλαβε τον 39χρονο αυστραλό τον περασμένο μήνα με ευρωπαϊκό ένταλμα που εκδόθηκε από την Σουηδία με βάση τις καταγγελίες δύο εθελοντριών του ιστότοπου.

   

Μετά από εννέα ημέρες στη φυλακή, ο Ασάνζ αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση, στις 16 Δεκεμβρίου, αφού οι υποστηρικτές του εξασφάλισαν 200.000 στερλίνες (312.000 δολάρια).

   

Ο Ασάνζ αποφυλακίστηκε με περιοριστικούς όρους που προβλέπουν ότι θα πρέπει να διαμένει σε σπίτι της ανατολικής Αγγλίας, να τηρεί την απαγόρευση κυκλοφορίας που του έχει επιβληθεί, να εμφανίζεται καθημερινά στην αστυνομία και να φέρει πάνω του ηλεκτρονική ταυτότητα.

   

Ο ίδιος έχει περιγράψει τους περιορισμούς αυτούς ως "υψηλής τεχνολογίας κατ΄οίκον περιορισμό".

   

Ο Τζούλιαν Ασάνζ δήλωσε σήμερα ότι, αντιμέτωπος με σοβαρές οικονομικές δυσχέρειες , ο ιστότοπος WikiLeaks δεν θα μπορέσει να επιβιώσει. 

    Σε συνέντευξη που έδωσε σήμερα στο ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1 ο δημιουργός του ιστότοπου δήλωσε ότι τα χρήματα των δωρητών δεν φθάνουν στο WikiLeaks διότι "όλοι οι λογαριασμοί μας είναι παγωμένοι. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μου, χάνουμε 500 χιλιάδες ευρώ την εβδομάδα. Θα προσπαθήσουμε να το αντιμετωπίσουμε".
Tags:

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ