Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

"Λαοθάλασσα",πνίγει τον Μουμπάρακ.2 εκατομμύρια οι διαδηλωτές.

01.02.2011 | 15:49
 Ξεπέρασε κάθε προσδοκία των διοργανωτών η συγκέντρωση στην πλατεία Ταχρίρ 
. Ξεκάθαρο το μήνυμα στον Χόσνι Μουμπάρακ να παραιτηθεί το συντομότερο
.Χιλιάδες οι διαδηλωτές σε Αλεξάνδρεια και Σουέζ 
. Μέρα της κρίσης για το καθεστώς, πιέζει για αλλαγή και η διεθνής κοινότητα
Το Κάιρο θυμίζει έρημη πόλη, με κλειστά μαγαζιά και χωρίς τις... κόρνες των αυτοκινήτων να ηχούν. Παντού εκτός από την πλατεία Ταχρίρ. Την πλατεία της Ελευθερίας, όπου περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι, σύμφωνα με το Al Jazeera, έχουν συγκεντρωθεί και απαιτούν τη φυγή του Χόσνι Μουμπάρακ από την εξουσία.

Αν και είναι δύσκολο να υπολογιστεί, το αραβικό δίκτυο έκανε λόγο ακόμη και για 2.000.000 συγκεντρωμένους στην κεντρική πλατεία της Αιγυπτιακής πρωτεύουσας. Αυτόπτες μάρτυρες δηλώνουν ότι δεν υπάρχει χώρος ούτε για να κουνηθεί κάποιος. «Μουμπάρακ φύγε στη Σαουδική Αραβία ή το Μπαχρέιν», «δε σε θέλουμε, δε σε θέλουμε», είναι μερικά από τα συνθήματα που φωνάζουν άνδρες, γυναίκες και παιδιά.

«Οι πολίτες δε θα έπρεπε να φοβούνται τις κυβερνήσεις τους, οι κυβερνήσεις τους πρέπει να φοβούνται τους λαούς τους», αναφέρει ένα από τα πανό που κρατούν οι διαδηλωτές. Το πλήθος δε θα ησυχάσει αν ο Μουμπάρακ δεν φύγει. Το λέει με τη μεγαλειώδη συγκέντρωση, το λέει με τα πλακάτ και τα πανό, το λέει και με τις πράξεις του. Ήδη, εξοργισμένοι Αιγύπτιοι κρέμασαν ομοίωμα του ανθρώπου που κυβέρνησε τη χώρα τους για περίπου 30 χρόνια.


Για πολλούς, σήμερα είναι η μέρα της κρίσης για τον Αιγύπτιο πρόεδρο και την κυβέρνηση του. Οι πληροφορίες πως θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρέσβη δεν έχουν επιβεβαιωθεί, αλλά ούτε και διαψευστεί. Ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι κάλεσε τον Μουμπάρακ να παραιτηθεί το αργότερο έως την Παρασκευή. «Οι Αιγύπτιοι θέλουν να τελειώνουν μαζί του» είπε στο Αλ Αραμπίγια ο αντί-καθεστωτικός πολιτικός, προσθέτοντας ότι η Παρασκευή έχει ήδη ονομαστεί «μέρα της αποχώρησης».

Την ίδια ώρα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ξεκινήσει τις ζυμώσεις για την επόμενη μέρα. Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι ανακοίνωσαν ότι ένας συνασπισμός οργανώσεων της αντιπολίτευσης (Αδελφοί Μουσουλμάνοι, η Εθνική Ένωση για την Αλλαγή με επικεφαλής τον Ελ Μπαραντέι, πολιτικά κόμματα και εξέχουσες φυσιογνωμίες, περιλαμβανομένων Κοπτών Χριστιανών) γνωστοποίησαν στην κυβέρνηση ότι θα αρχίσουν συνομιλίες για τη μετάβαση στη δημοκρατία μόλις παραιτηθεί ο Μουμπάρακ
Tags: ΔΕΛΤΙΟ

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ