Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΜΟΝΑΧΟ 1972: 45 απόρρητα έγγραφα του Ισραήλ στοιχειώνουν τις σχέσεις με τη Γερμανία

05.09.2013 | 00:31

Η δολοφονία 11 Ισραηλινών αθλητών από Παλαιστίνιους στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου,είχε συνταράξει την παγκόσμια κοινή γνώμη το 1972.
Ισραηλινοί και Γερμανοί επανεξετάζουν τα όσα έγιναν και κυρίως τα τα λάθη που οδήγησαν στην τραγωδία. Και παρά το γεγονός ότι πέρασαν 41 χρόνια αυτά τα λάθη φαίνεται ότι ακόμη “στοιχειώνουν” τις σχέσεις των δύο χωρών.

Η Γερμανία προτιμά να σιωπά για τη σφαγή της 6ης Σεπτεμβρίου 1972. Δεν της είναι καθόλου ευχάριστο να εκτελούνται στο έδαφός της Εβραίοι,με την ιστορία που έχει.

Όμως το Κρατικό Αρχείο του Ισραήλ έχει αποδεσμεύσει 45 απόρρητα έγγραφα από τα οποία προκύπτει η οργή και η αγανάκτηση των Ισραηλινών εκείνη την εποχή,για τη βραδύτητα με την οποία οι Γερμανοί αντιμετώπιζαν την υπόθεση της ομηρείας των Ισραηλινών αθλητών.

Οι Ισραηλινοί κατηγορούν τους Γερμανούς ότι δεν έλαβαν σοβαρά καμία από τις προειδοποιήσεις που είχαν για πιθανό τρομοκρατικό χτύπημα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972.

Στα έγγραφα που αποδεσμεύτηκαν περιλαμβάνεται και η αλληλογραφία της πρωθυπουργού του Ισραήλ Γκόλντα Μέιρ με το Γερμανό καγκελάριο Βίλι Μπραντ τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες μετά την επίθεση.

Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel έχει αποκαλύψει  ότι η Γερμανία όχι μόνο απέτυχε να προστατεύσει τους Ισραηλινούς αν και είχε πληροφορίες , αλλά και ότι Γερμανός διπλωμάτης είχε συναντηθεί μετά από την επίθεση με τον εγκέφαλο της επίθεσης του “Μαύρου Σεπτέμβρη”,προσπαθώντας να αποτρέψει άλλες επιθέσεις σε γερμανικό έδαφος!

Γιατί ένας Γερμανός αξιωματούχος επιδιώκει την οικοδόμηση εμπιστοσύνης με την αψίδα της τρομοκρατίας; Σύμφωνα με το Der Spiegel, η Βόννη προσπάθησε να κατευνάσει τους Παλαιστίνιους τρομοκράτες για να αποφευχθούν μελλοντικές τρομοκρατικές επιθέσεις στο γερμανικό έδαφος.

Το πιο εκπληκτικό και εξοργιστικό που προκύπτει από την αποκάλυψη των εγγράφων είναι ότι όταν οι ισραηλινοί ζήτησαν τη διακοπή των Ολυμπιακών Αγώνων εισέπραξαν την απίθανη απάντηση των Γερμανών ότι “δεν έχουμε εναλλακτικό τηλεοπτικό πρόγραμμα για τη τηλεόραση”!

Τα όσα περιγράφονται στα έγγραφα που αποδεσμεύτηκαν δείχνουν μια Γερμανία ανίκανη και απρόθυμη να προστατεύσει τους αθλητές του Ισραήλ,παρά τις προεοδοποιήσεις που είχε λάβει. Όσο για την επιχείρηση απελευθέρωσης των ομήρων κατέληξε σε απόλυτο φιάσκο.

Αμέσως μετά οι Γερμανοί εμφανίζονται να εκλιπαρούν το Ισραήλ να μην υπερτονίσει τις αδυναμίες στο σύστημα ασφάλειας των αγώνων.


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ