Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μετωπική σύγκρουση Ερντογάν-Τουρκοκυπρίων.

07.02.2011 | 06:12
Ζήτησε την παραπομπή τους στη δικαιοσύνη λέγοντας ως η Τουρκία “δεν μπορεί να ανεχθεί τέτοια προσβολή”. Ερχονται νέες διαδηλώσεις.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε πως έχει παρακολουθήσει τις βιντεοσκοπήσεις των διαδηλώσεων, παρατηρώντας ότι σε αυτές υπήρχαν σημαίες της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά όχι η τουρκική και σημείωσε πως «η τουρκοκυπριακή διοίκηση έπρεπε να επιδείξει την αναγκαία στάση απέναντι σε τέτοιες μη δημοκρατικές διαδηλώσεις που περιλαμβάνουν προσβολή της Τουρκίας, σε βαθμό που στα πανό υπήρχαν μέχρι και ύβρεις εναντίον της Τουρκίας».Μέσα στην περασμένη εβδομάδα, στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας οι Τουρκοκύπριοι βγήκαν στους δρόμους και πραγματοποίησαν μεγάλο συλλαλητήριο στην πλατεία Ινονού, ενώ την ατμόσφαιρα δονούσαν συνθήματα κατά της Τουρκίας και της "κυβέρνησης" του καθεστώτος. Ο Ερντογάν επεσήμανε ότι “πρόκειται για μια συγκεκριμένη ομάδα που γνωρίζουμε και μοιράζεται την προσέγγιση αυτή με το Νότο. Είναι μία ομάδα που προσπαθεί να δυναμιτίσει τη διαδικασία ειρήνης. Και πιστεύω ότι η διοίκηση θα λάβει τα αναγκαία μέτρα εναντίον της ομάδας που θέλει να δυναμιτίσει τη διαδικασία. Κι εμείς θα κάνουμε αυτό που μας αναλογεί. Διότι δεν μπορούμε να ανεχθούμε μια τέτοια αντίληψη. Το ανέφερα προ ολίγου στον κύριο πρόεδρο. Του είπα ότι πρέπει να επιδείξει την αναγκαία στάση. Ποιοι είναι αυτοί; Διαθέτουμε τις εικόνες τους. Θα πρέπει να παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη. Δεν πρέπει να επιτρέπεται τέτοια προσβολή εναντίον της Τουρκίας. Μας λένε ότι γνωρίζουν ποιοι είναι. Τότε πράξτε τα δέοντα. Δεν μπορούμε να δεχθούμε τέτοια στάση εναντίον της Τουρκίας η οποία έχει δώσει για την ΤΔΒΚ το αίμα της, την ψυχή της, τα πάντα της μέχρι και πριν από το 1974».

Νέες κινητοποιήσειςΜετά απο αυτές τις δηλώσεις οξύνεται η αντιπαράθεση των Tουρκοκυπρίων με την κυβέρνηση της Τουρκίας. Για τη σήμερα  έχει προγραμματιστεί νέα εκδήλωση διαμαρτυρίας, στην οποία θα συμμετέχουν μη κυβερνητικές οργανώσεις και θα είναι συμβολική, αλλά προγραμματίζονται στο μέλλον μαζικές κινητοποιήσεις, όπως αναφέρεται και στο πρωτοσέλιδο της τουρκοκυπριακής εφημερίδας.

"Είμαστε αποφασισμένοι για νέες κινητοποιήσεις, νέες δραστηριότητες ώστε να καταλάβουν ότι η Κύπρος ανήκει στο λαό της, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Θέλουμε με αυτές τις κινητοποιήσεις να δείξουμε ότι επιθυμούμε να κυβερνούμε εμείς τον τόπο μας", τόνισε ο Αμπτουλάχ Κορκμαζχάν, στέλεχος του κόμματος "Ενωμένη Κύπρος".Με δηλώσεις του στο ΡΙΚ ο πρόεδρος της Συντεχνίας των Τουρκοκυπρίων δασκάλων Σενέρ Ελτζίλ διέψευσε ότι οι διαδηλώσεις γίνονται σε συνεργασία με τους Ελληνοκύπριους. "Εδώ και χρόνια οι κυβερνήσεις τις Τουρκίας προσπαθούν να ξεγελάσουν με ψέματα την τουρκοκυπριακή κοινότητα", συμπλήρωσε.

Για την ενόχληση Ερντογάν από το γεγονός ότι στο πρόσφατο συλλαλητήριο υπήρχε σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά όχι της Τουρκίας, ο κ. Ελτζίλ είπε ότι αυτό δεν αφορά τον κύριο Ερντογάν. Διευκρίνισε ότι αυτός που κρατούσε την σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν απέκρυψε την ταυτότητα του.

Χαρακτήρισε ακόμη αντιδημοκρατική την αξίωση Ερντογάν να οδηγηθούν διαδηλωτές ενώπιον δικαστηρίου.

Tags:

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ