Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μικρότερο το κοίτασμα φυσικού αερίου στο οικόπεδο 12: Στα 5,1 από τα 7 τρισεκατομμύρια κυβικά

07.03.2012 | 10:52
Αρκετά αισιόδοξη φαίνεται ότι ήταν η πρόβλεψη για τα επτά τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου, που ανακοινώθηκαν αρχικά για το οικόπεδο 12 «Αφροδίτη» στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σύμφωνα με τον εξειδικευμένο οίκο «Netherlants Sewell & Associates Ltd», ο οποίος είναι ένας εκ των δύο διεθνώς αναγνωρισμένων οίκων αξιολόγησης κοιτασμάτων με τους οποίους έχει συμβληθεί η Noble Energy, το κοίτασμα είναι στα 5,1 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια.

Υπενθυμίζεται ότι η αρχική πρόβλεψη ήταν από 3 έως 9 τρισ. κυβικά πόδια με μέσο όρο τα 7 τρισεκατομμύρια. Το ευρύ φάσμα εκτιμήσεων για το μέγεθος του κοιτάσματος, οφείλεται στην πολύπλοκη δομή, όπως γεωλογικούς σχηματισμούς, σύμφωνα με τις εξηγήσεις που δίνονται.

Τη νέα εκτίμηση της «Netherlands Sewell & Associates Ltd» αποκάλυψε, όπως γράφει σήμερα η εφημερίδα «Φιλελεύθερος», στο Ισραήλ το οικονομικό περιοδικό «Globes», ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία ανακοίνωση από πλευράς Noble Energy προς τους μετόχους της ή το Χρηματιστήριο. Επίσης, ο διεθνής οίκος ειδικών υποβάθμισε και το ποσοστό πιθανοτήτων από 70% σε 50%.

Σύμφωνα με την αξιολόγηση των ευρημάτων από τη γεώτρηση «Αφροδίτη 1», στο «οικόπεδο 12» το κοίτασμα αποτελείται από δύο διαδοχικούς ταμιευτήρες, με τον πρώτο να περιέχει 3,7 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου και τον δεύτερο 1,7 τρισεκατομμύρια.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας, βρίσκεται στα ανοικτά της Λεμεσού το υπό ιταλική σημαία ειδικό ερευνητικό σκάφος «Odin Finder», το οποίο πραγματοποιεί βυθομετρήσεις και συγκεντρώνει στοιχεία με σκοπό τη χάραξη της όδευσης αγωγού από το «οικόπεδο 12» και το «Λεβιάθαν» του Ισραήλ, στο πλαίσιο των μελετών διαφόρων λύσεων που αναλύουν οι Noble Energy και η Technip.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ