Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νταβούτογλου:"Δεν μπλοκάρουμε το ΝΑΤΟ,θέλουμε νομιμότητα".

22.03.2011 | 00:06
Η συνάντηση που έγινε στο Παρίσι με τη συμμετοχή της ΕΕ, των ΗΠΑ και της Αραβικής Λίγκας «έχει δημιουργήσει μια νέα κατάσταση, την οποία πρέπει να εκτιμήσει το ΝΑΤΟ» δήλωσε ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, υπογραμμίζοντας ότι σχετικά με αυτή τη «νέα κατάσταση» ήταν τα ερωτήματα που έθεσε χτες η Άγκυρα στη συνεδρίαση των μονίμων αντιπροσώπων στο ΝΑΤΟ.

   

Μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk, ο κ. Νταβούτογλου είπε πως «έχει δημιουργηθεί η λανθασμένη εντύπωση ότι η Τουρκία μπλοκάρει το ΝΑΤΟ» και πρόσθεσε: «Υπάρχει μια προβλεπόμενη διαδικασία εντός της Συμμαχίας για τη συζήτηση και τη λήψη αποφάσεων».

    Ερωτηθείς για το αν η Τουρκία αντιτίθεται γενικώς στη στρατιωτική επιχείρηση, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε πως οι αποφάσεις 1970 και 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ «έχουν χαράξει ένα πλαίσιο και εάν γίνει υπέρβαση του πλαισίου αυτού, με μία στρατιωτική επιχείρηση, θα υπάρξει ζήτημα νομιμότητας».

   

Αναφερόμενος στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Νταβούτογλου έκανε λόγο για «κατάπαυση του πυρός και ανθρωπιστική βοήθεια» και σημείωσε: «δυστυχώς η συνάντηση στο Παρίσι δημιούργησε μία νέα κατάσταση εντός του ΝΑΤΟ και πέρα του πλαισίου αυτού».

   

Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό η επιχείρηση «πρέπει να σχεδιαστεί με έκκληση του ΓΓ του ΟΗΕ και τη συμμετοχή των ενδιαφερόμενων χωρών ή και των χωρών που επιθυμούν να λάβουν μέρος, αλλά η ομπρέλα πρέπει να είναι αυτή του ΟΗΕ».

   

Ο κ. Νταβούτογλου ανέφερε επίσης ότι τις θέσεις της Άγκυρας, όπως αυτές προέκυψαν κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Άγκυρα, θα ανακοινώσει αύριο ο πρωθυπουργός της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ