Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Ερντογάν συναντήθηκε με τον Αχμαντινετζάντ

29.03.2012 | 16:45
 MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

 

     Για περίπου 1.5 ώρα Ερντογάν και Αχμαντινετζάτ, συζητούσαν τα θέματα που είχαν τεθεί στην ατζέντα.της Τουρκίας και του Ιράν.

    Η συνάντηση των δυο ανδρών ήταν προγραμματισμένη για το βράδυ της Τετάρτης αλλά είχε αναβληθεί. Επισήμως είχε αναφερθεί κάποιος πρόβλημα υγείας του Αχμαντινετζάτ. Όμως υπήρξαν υποψίες και για την υγεία του τούρκου πρωθυπουργού. Επίσης δεν υπήρξε κοινή συνέντευξη Τύπου.

Η Τουρκία υποστηρίζει τη θέση του Ιράν στο θέμα του πυρηνικού του προγράμματος, δήλωσε σήμερα ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη διάρκεια συνάντησής του με τον ιρανό πρόεδρο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, όπως αναφέρει ο ιστότοπος της ιρανικής προεδρίας."Η κυβέρνηση και ο λαός της Τουρκίας πάντα υποστήριζαν ξεκάθαρα τη θέση της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν για το πυρηνικό της πρόγραμμα και θα εξακολουθήσουν να ακολουθούν αυτή την πολιτική στο μέλλον", δήλωσε ο Ερντογάν, που πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Τεχεράνη.

Η Τουρκία έχει προτείνει να φιλοξενήσει εκ νέου τις συνομιλίες για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που θα διεξαχθούν μεταξύ της Τεχεράνης και της Ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία και η Γερμανία) οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν στις 13 Απριλίου, σύμφωνα με τον ιρανό υπουργό Εξωτερικών Αλί Ακμπάρ Σαλεχί.

Ευρωπαίος διπλωμάτης, όταν ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο στις Βρυξέλλες, επιβεβαίωσε αυτή την ημερομηνία, όμως πρόσθεσε ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τον τόπο των συνομιλιών."Στη διάρκεια της συνόδου στην Κορέα (για την πυρηνική ασφάλεια) υπήρξαν συζητήσεις με εκείνους (την Ομάδα 5+1) για να πραγματοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις στην Τουρκία και υπήρξε πρόοδος στο θέμα. Τώρα αναμένουμε την απάντησή τους", επεσήμανε σε χθεσινή του συνέντευξη ο Ερντογάν.

"Το Ιράν τάσσεται υπέρ της επιλογής της Τουρκίας για να φιλοξενήσει τις διαπραγματεύσεις με την Ομάδα 5+1", σημείωσε από την πλευρά του ο Μοχαμάντ Ρεζά Ραχιμί, ο ιρανός αντιπρόεδρος.

Εξάλλου όταν ρωτήθηκε για τις ισραηλινές απειλές εναντίον του Ιράν, ο Τούρκος πρωθυπουργός απάντησε: "Καμία χώρα δεν έχει το δικαιώματα να απειλεί ή να αναλαμβάνει στρατιωτική δράση εναντίον μιας άλλης χώρας που επιθυμεί να αποκτήσει πυρηνική τεχνολογία για ειρηνικούς σκοπούς".

Σήμερα ο Ερντογάν αναμένεται επίσης να συναντηθεί με τον ανώτατο πνευματικό ηγέτη του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.


Βασικό θέμα συζήτησης, ήταν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν όπου αναμένεται να υπάρξει κάποια συμφωνία για να γίνουν διαπραγματεύσεις σχετικά με το θέμα στην Κωνσταντινούπολη. Επίσης ο Ερντογάν συζήτησε το θέμα της Συρίας, της αντιπυραυλικής ασπίδας αλλά και το θέμα εισαγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου από την Τουρκία.

  Ο Ερντογάν αναμένεται να συναντηθεί και με τον πνευματικό ηγέτη του Ιράν Αλί Χαμανεϊ. 

     


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ