Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Ισραηλινός ΥΕΘΑ διαψεύδει ότι υπήρχε σχέδιο επίθεσης στο Ιράν

31.10.2011 | 13:31
 Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ διέψευσε σήμερα πληροφορίες των ισραηλινών μέσων ενημέρωσης σύμφωνα με τις οποίες φέρεται να είχε αποφασίσει μαζί με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου μια επίθεση εναντίον των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν παρά τη διαφωνία των επικεφαλής του στρατού και των υπηρεσιών πληροφοριών.

   

"Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος ιδιοφυία για να καταλάβει ότι το 2011 στο Ισραήλ δύο άνθρωποι δεν μπορούν να αποφασίζουν και να ενεργούν μόνοι τους", είπε με σκωπτικό ύφος ο Μπαράκ μιλώντας στο ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού.

   

"Υπάρχουν στο υπουργείο Άμυνας και στο γραφείο του πρωθυπουργού χιλιάδες σελίδες για τις συνομιλίες που διεξήχθησαν (για το Ιράν) παρουσία δεκάδων αξιωματούχων και υπουργών", επισήμανε. 

   

Ο Μπαράκ περιορίστηκε να επαναλάβει ότι η "πρόοδος του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος προς την απόκτηση πυρηνικών όπλων συνιστά την κύρια απειλή για την ασφάλεια της περιοχής, κυρίως του Ισραήλ". 

   

"Πρέπει να ενεργούμε με όλα τα απαραίτητα μέσα και να μην αποκλείουμε καμιά επιλογή" είπε ομολογώντας ότι είναι σημαντικές οι διεθνείς πιέσεις και οι κυρώσεις".

    

   

"Νετανιάχου και Μπαράκ δείχνουν ότι αυτοί προτρέπουν στην επίθεση. Ο Νετανιάχου νομίζει ότι ο Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ είναι ο Χίλτερ και, ότι αν δεν τον σταματήσουν εγκαίρως, ένα νέο Ολοκαύτωμα θα συμβεί. Η δημοτικότητα που απέκτησε με την πρόσφατη απελευθέρωση του Γκιλάντ Σαλίτ, δίνει στον Νετανιάχου μια αίσθηση ισχύος", γράφει ο αρθρογράφος της εφημερίδας Γεντιότ Αχρονότ Ναχούμ Μπαρνέα. 

   

Οι στρατιωτικοί ανταποκριτές των μεγάλων τηλεοπτικών δικτύων είπαν επίσης ότι Νετανιάχου και Μπαράκ ασκούσαν πιέσεις στα άλλα μέλη της κυβέρνησης να υποστηρίξουν μια στρατιωτική επίθεση εναντίον του Ιράν. 

   

Ωστόσο ο αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Μπένι Γκαντζ, ο επικεφαλής της Μοσάντ Ταμίρ Πάρντο, ο αρχηγός των υπηρεσιών πληροφοριών του στρατού στρατηγός Αβίβ Κοτσαβί και ο αρχηγό της Σιν Μπετ, της υπηρεσίας εσωτερικής ασφαλείας Γιόραμ Κοέν διαφώνησαν με την επιλογή αυτή, σύμφωνα με τα ΜΜΕ. 

   

Το Ισραήλ και οι χώρες της Δύσης κατηγορούν το Ιράν ότι επιδιώκει να αποκτήσει ατομικά όπλα υπό το πρόσχημα ενός πυρηνικού προγράμματος που προορίζεται για μη στρατιωτική χρήση. Η Τεχεράνη το διαψεύδει.


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ