Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Καντάφι εδραιώνει την εξουσία του με τα όπλα. Χάνουν οι εξεγερμένοι.

12.03.2011 | 16:34
Υπό τον έλεγχο του λιβυκού στρατού, βρίσκεται το πετρελαϊκό κέντρο της Μπρέγκα, ενώ σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Aljazeera στη Λιβύη, οι κυβερνητικές δυνάμεις βρίσκονται σε ευνοϊκή θέση για την κατάληψη της Βεγγάζης – προπύργιο των επαναστατών.Οι δυνάμεις της Λιβύης που παραμένουν πιστές στον ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι εξαπέλυσαν επίσης επίθεση εναντίον της πόλης Μιζουράτα σε μία προσπάθεια να ανακαταλάβουν το τελευταίο οχυρό των αντικαθεστωτικών στο δυτικό τμήμα της χώρας, όπως δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες και αντικαθεστωτικοί στο Ρόιτερς.

"Προσπαθούν να φτάσουν στη Μιζουράτα, τώρα είναι 10 χιλιόμετρα μακριά", δήλωσε ένας αντικαθεστωτικός. "Ακούμε βομβαρδισμούς. Δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να πολεμήσουμε", πρόσθεσε.

Όπως έγινε γνωστό, το Σάββατο ο στρατός της Λιβύης ανάγκασε τους αντικαθεστωτικούς με συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς εναντίον της πόλης Ρας Λανούφ να υποχωρήσουν. Ετσι η πρώτη γραμμή των εξεγερμένων υποχώρησε κατά 20 χιλιόμετρα στα περίχωρα της Ρας Λανούφ στη διάρκεια της νύχτας της Παρασκευής προς Σάββατο, όπως δήλωσε σήμερα στο Ρόιτερς ένας αξιωματούχος των αντικαθεστωτικών.

Ο Σάιφ αλ Ισλάμ, γιος του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, δήλωσε απογοητευμένος από τη στάση της Ιταλίας και την απείλησε με οικονομικά αντίποινα αν "προδώσει" το καθεστώς του οποίου είναι βασικός εμπορικός εταίρος, όπως δήλωσε σε συνεντέυξεις του σε εφημερίδες. 

"Είμαστε πολύ σοκαρισμένοι ακόμα και λυπημένοι από τη στάση σας διότι είστε ο πρώτος εταίρος της Λιβύης παγκοσμίως", δήλωσε ο Σάιφ αλ Ισλάμ στις ιταλικές εφημερίδες Corriere della Sera και Republica."Ο Μπερλουσκόνι είναι φίλος μας. Είμαστε γείτονες, φίλοι. Μπορούσαμε να το περιμένουμε (την προδοσία) από τη Γαλλία, τη Βρετανία, τη Σουηδία, αλλά όχι από την Ιταλία", πρόσθεσε. 

Ο δευτερότοκος γιος του Καντάφι επεσήμανε εξάλλου ότι "οι Κινέζοι, οι Ινδοί, οι Ρώσοι και οι Νοτιοαφρικανοί υποστηρίζουν" το καθεστώς, ενώ πρότεινε στην Ιταλία να "προσέξει" διότι "αν προδώσεις τον εταίρο σου, πώς πιστεύεις ότι θα αντιδράσει;".

"Το μήνυμα προς την Ιταλία είναι πολύ απλό: ο λιβυκός λαός είναι ενωμένος και σύντομα θα νικήσουμε τους τρομοκράτες. Στη συνέχεια θα κανονίσουμε τους λογαριασμούς μας με όλο τον κόσμο. Θα είναι πολύ εύκολο να αντικαταστήσουμε την Ιταλία με την Κίνα ή τη Ρωσία", προειδοποίησε.

Αν και ο Σάιφ αλ Ισλάμ δήλωσε βέβαιος για τη νίκη και την ανάκτηση του ελέγχου των περιοχών παραγωγής αερίου και πετρελαίου, προειδοποίησε τη Ρώμη για τις συνέπειες που θα έχει μία πιθανή νίκη των αντικαθεστωτικών. 

"Ξέρετε τί θα γίνει αν οι αντάρτες αποκτήσουν τον έλεγχο της χώρας; Θα είστε τα πρώτα θύματα, θα έχετε χιλιάδες παράνομους μετανάστες, τρομοκράτες θα φύγουν από τις ακτές της Τρίπολης προς τη Λαμπεντούζα και τη Σικελία".

"Θα είναι εφιάλτης για την Ιταλία, ξυπνήστε!", υπογράμμισε. 


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ