Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Νταβούτογλου περί εθνικισμού και Κούρδων. Πως ...τα συνδέει

17.09.2012 | 15:09
Σε αντίθεση με την Ευρώπη, όπου προκάλεσε την ένωση διαλυμένων συνόλων, ο εθνικισμός ευνόησε στην Ανατολή τη διάσπαση και γέννησε τα έθνη κράτη, δημιουργώντας τεχνητές αντιθέσεις και ταυτότητες, δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου και σημειώνει ότι πριν από δύο αιώνες αποσχίστηκαν, με τη διαδικασία αυτή, από την τουρκική εκδοχή των «οργανικών συνόλων» (εννοώντας προφανώς την Οθωμανική Αυτοκρατορία) «οι Αρμένιοι, οι Άραβες, οι Έλληνες και πολλές άλλες εθνοτικές και θρησκευτικές ταυτότητες».
         Σε συνέντευξή του, που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ», ο Α. Νταβούτογλου ερωτάται για το πώς μπορεί να λυθεί το κουρδικό πρόβλημα στην Τουρκία, για να κάνει μία «θεμελιώδη» όπως λέει, διαπίστωση:
         «Ο εθνικισμός, ως ιδεολογία του 19ου αιώνα, συγκέντρωσε στην Ευρώπη τα διχοτομημένα, λόγω φεουδαλισμού σύνολα. Σε μάς, όμως, διέλυσε τα ιστορικά οργανικά σύνολα και δημιούργησε προσωρινές και τεχνητές αντιθέσεις και ταυτότητες. Ήλθε η ώρα να τα βάλουμε με την αποσχιστική αυτή κουλτούρα».
         Σύμφωνα με τον κ. Νταβούτογλου, «οι πολιτισμικές ταυτότητες και οι γλώσσες έχουν αξία από πλευράς της ανθρωπότητας, αλλά αυτό θα πρέπει να ερμηνευτεί ως μέσο ενότητας και όχι απόσχισης και με τρόπο που θα ενισχύσει τη συνείδηση της κοινής καταγωγής. Πριν από δύο αιώνες, αποσπάστηκαν από το οργανικό σύνολο, ενώ μέχρι τότε ζούσαν μαζί, στις πόλεις και τις γειτονιές μας, οι Τούρκοι, οι Αρμένιοι, οι Άραβες, οι Έλληνες και πολλές άλλες εθνοτικές και θρησκευτικές ταυτότητες. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε νέες αποσπάσεις».
         Ο Τούρκος υπουργός υπογραμμίζει ότι το Κουρδικό πρόβλημα μπορεί να εξεταστεί πρώτον ως ιστορική κοινή συμβίωση και δεύτερον ως συνείδηση και δικαιώματα των ίσων πολιτών.
         Και τονίζει ότι το πρώτο έχει δεχθεί πλήγμα λόγω του ΡΚΚ και το δεύτερο από τα «λάθη», που, όπως λέει, έγιναν από πλευράς κράτους ως προς την ισονομία. 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ