Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Νταβούτογλου ζητά διεθνή διάσκεψη για το Κυπριακό!

04.01.2012 | 19:13
Θέμα διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό τον ερχόμενο Φεβρουάριο ή Μάρτιο θέτει ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου δηλώνοντας ότι εάν υπάρχει πολιτική βούληση, είναι αρκετές ακόμη και έξι μέρες για να βρεθεί λύση. Κατά τα άλλα ο Τούρκος υπουργός επαναλαμβάνει τις θέσεις της Τουρκίας σχετικά με την Κυπριακή Προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

   

Σε δηλώσεις του προς το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο "Αναντολού" ο κ. Νταβούτογλου έκανε μία αξιολόγηση του 2011 από πλευράς τουρκικής εξωτερικής πολιτικής και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στο Κυπριακό.

   

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο να υπάρξει ένταση με αφορμή την κυπριακή προεδρία, ο κ. Νταβούτογλου είπε πως "εάν μία διοίκηση που έχει σφετεριστεί σε διεθνές επίπεδο τον τίτλο του Κυπριακού κράτος, επιχειρήσει να το συνεχίσει αυτό, τούτη τη φορά ως προεδρία της ΕΕ, και ακολουθήσει μία τακτική της μορφής "να πάρω εγώ πρώτα, μονομερώς την προεδρία στην ΕΕ και ίσως στη συνέχεια υπάρξει αποτέλεσμα στις συνομιλίες και να το αναβάλουμε αυτό, αφού το 2013 θα γίνουν οι εκλογές", η Τουρκία δεν τίθεται θέμα να το εγκρίνει".

   


Αναφερόμενος στο Κυπριακό και τις συνομιλίες, ο κ. Νταβούτογλου υποστήριξε ότι "στην τελευταία συνάντηση υπήρξε μια θετική κινητικότητα συνομιλιών, με τη συμβολή του κ. Έρογλου" και τόνισε: "Συνεπώς έχει δημιουργηθεί μία ελπίδα, μία προσδοκία. Εύχομαι το πνεύμα αυτό συμβιβασμού να προχωρήσει ακόμη περισσότερο κατά την επερχόμενη συνάντηση".

   

Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό, "έξι μήνες είναι αρκετό διάστημα για την ειρήνη, διότι δεν υπάρχει στο Κυπριακό θέμα που δεν έχει συζητηθεί. Κανείς δεν πρέπει να σκέφτεται ότι μέσα σε έξι μήνες δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση λέει συνεχώς "πώς θα γίνει εντός έξι μηνών;". Και όμως αν υπάρχει πολιτική βούληση και καλές προθέσεις, μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα σε έξι εβδομάδες, ακόμη και σε έξι μέρες".

   

"Ελπίζουμε να αξιοποιηθεί καλά το προσεχές εξάμηνο" είπε ο κ. Νταβούτογλου και συνέχισε: "Μετά τις συνομιλίες του Ιανουαρίου, το Φεβρουάριο ή το Μάρτιο μπορεί να συγκληθεί διεθνής διάσκεψη, τον Απρίλιο ή το Μάιο μπορεί να γίνουν τα δημοψηφίσματα, με αποτέλεσμα τον Ιούλιο του 2012 το νέο κράτος όπου ο Πρόεδρος θα πρόσκειται στη μία πλευρά και ο υπουργός Εξωτερικών στην άλλη, να αναλάβει την προεδρία της ΕΕ. Έτσι και η ΕΕ θα δείξει ότι είναι ένα όραμα ειρήνης. Εάν όμως η ΕΕ δώσει μονομερώς την προεδρία στους Ελληνοκυπρίους, πράγμα που θα τους ενισχύσει, τότε η ΕΕ θα έχει υποστεί μονομερώς απώλεια κύρους".-

   

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ