Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Ράσμουσεν κόβει την όρεξη στους Σκοπιανούς: Ενταξη στο ΝΑΤΟ μόνο έπειτα από λύση για το όνομα

29.02.2012 | 09:45
   Χωρίς αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας, η ΠΓΔΜ δεν πρέπει να αναμένει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ 'Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον, όπου έλαβε μέρος σε εκδήλωση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

    Όπως μεταδίδει το σλαβομακεδονικό πρόγραμμα της «Φωνής της Αμερικής», ο κ.Ράσμουσεν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε ότι για τη λήψη των αποφάσεων στο ΝΑΤΟ απαιτείται ομοφωνία των χωρών-μελών της Συμμαχίας και ως εκ τούτου απαιτείται και η συναίνεση της Ελλάδας.

    «Για να απευθύνουμε πρόσκληση για ένταξη στα Σκόπια είναι απαραίτητη η συναίνεση της Ελλάδας. Έτσι έχει το ζήτημα. Αντιλαμβάνομαι ότι η Ελλάδα δεν είναι διατεθειμένη να συναινέσει σε πρόσκληση έως ότου βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση για το θέμα του ονόματος. Αυτή την απόφαση λάβαμε στο Βουκουρέστι το 2008 και η απόφαση αυτή εξακολουθεί να ισχύει» ανέφερε ο κ.Ράσμουσεν.

    Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ σημείωσε ότι η αρχή της ομοφωνίας στο ΝΑΤΟ δεν μπορεί να αλλάξει εύκολα.

    «Ελπίζω ότι οι δύο χώρες θα μπορέσουν να βρουν μια λύση το συντομότερο δυνατόν. Επιθυμώ όλες οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να ενταχθούν στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Προσωπικά, θα ήθελα να ήμουν σε θέση να απευθύνω πρόσκληση για ένταξη στην κυβέρνηση των Σκοπίων, όμως η πραγματικότητα είναι ότι απαιτείται συναίνεση εντός της Συμμαχίας» ανέφερε ακόμη ο κ. Ράσμουσεν.

    Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ προέτρεψε την ΠΓΔΜ και την Ελλάδα να επιδείξουν βούληση και ευελιξία για την εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, που θα πραγματοποιηθεί το Μάιο στο Σικάγο.

    «Καλώ τον πρωθυπουργό Γκρούεφσκι, με τον οποίο συναντήθηκα πρόσφατα, να επιδείξει ευελιξία και ρεαλισμό. Το ίδιο μήνυμα μετέφερα και στην Αθήνα κατά την πρόσφατη επίσκεψή μου. Παροτρύνω και τις δύο πλευρές να επιδείξουν ευελιξία» ανέφερε.

    Ο κ. Ράσμουσεν, στις 5 Δεκεμβρίου του 2011, την ίδια ημέρα με τη γνωστοποίηση της ετυμηγορίας του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (ΔΔΧ) για την υπόθεση της προσφυγής της ΠΓΔΜ κατά της Ελλάδας, σε γραπτή του δήλωση είχε αναφέρει ότι η απόφαση του Δικαστηρίου δεν πρόκειται να επηρεάσει τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2008, οι οποίες επιβεβαιώθηκαν στη συνέχεια και από άλλες δύο Συνόδους Κορυφής της Συμμαχίας (στο Κιλ-Στρασβούργο και στη Λισαβόνα) και είχε προσθέσει ότι η ένταξη της ΠΓΔΜ στη Συμμαχία εξαρτάται από την επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας.

    Τη θέση ότι χωρίς την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, η ΠΓΔΜ δεν πρόκειται να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και πως η ετυμηγορία του ΔΔΧ δεν αφορά τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ, διατύπωσε χθες στα Σκόπια και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ Πολ Γουόλερς.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ