Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Στ. Δήμας εξηγεί πώς η Ελλάδα θα ορίσει ΑΟΖ ακόμη κι αν δεν θέλουν οι Τούρκοι

08.03.2012 | 00:38
  «Η ΑΟΖ παρέχει σημαντικά οφέλη και είναι αυτονόητο ότι η χώρα μας θα αξιοποιήσει αυτά τα οφέλη, κατά προτεραιότητα, στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής της» ανέφερε ο Στ. Δήμας κατά την παρουσίαση βιβλίου για την ΑΟΖ.

    «Μία πολύ σημαντική εξέλιξη στο πλαίσιο αυτό είναι η πρόσφατη εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας περί υφαλοκρηπίδας με τις ευμενέστερες για τα ελληνικά συμφέροντα διατάξεις της Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας, αλλά και με την πάγια ελληνική θέση περί οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών βάσει της αρχής της ίσης απόστασης/μέση γραμμή» σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών. «Είναι το άρθρο 156(1) του Ν.4001/2011, που τροποποίησε το νόμο του 1995 για "αναζήτηση, έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων και άλλες διατάξεις". Βάσει της διατάξεως αυτής, ελλείψει συμφωνίας οριοθέτησης με γειτονικά κράτη των οποίων οι ακτές είναι παρακείμενες ή αντικείμενες με τις ελληνικές ακτές, το εξωτερικό όριο της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης, αφής κηρυχθεί, είναι η μέση γραμμή, κάθε σημείο της οποίας απέχει ίση απόσταση από τα εγγύτερα σημεία των γραμμών βάσης από τις οποίες μετράται το εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης».

    Ο υπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα προχωράει με ταχείς ρυθμούς σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την έρευνα και αποτύπωση του φυσικού της πλούτου και το υπουργείο Ενέργειας, σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών, έχει δημοσιεύσει προσκλήσεις ενδιαφέροντος για έρευνες στο Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης «προκειμένου η Ελληνική Πολιτεία να αποκτήσει αξιόπιστα στοιχεία για το ενεργειακό δυναμικό της περιοχής. Η ανταπόκριση στις προσκλήσεις αυτές είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική».

    «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο γεωπολιτικός χάρτης της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου αλλάζει με γρήγορους ρυθμούς. Το ίδιο και ο ενεργειακός χάρτης», υπογράμμισε ο υπουργός και τόνισε: «Σε αυτές τις εξελίξεις, η Ελλάδα οφείλει να έχει ισχυρή παρουσία, αναδεικνύοντας τη στρατηγική της θέση για τη μεταφορά ενέργειας προς την Ευρώπη, αλλά και αξιοποιώντας το δικό της ενεργειακό δυναμικό. Σε όλες τις διαβουλεύσεις και τις επαφές του Υπουργείου Εξωτερικών, είτε σε ευρωπαϊκό, είτε σε διμερές επίπεδο, παρουσιάζονται κατά προτεραιότητα οι επενδυτικές και αναπτυξιακές δυνατότητες που προσφέρει η χώρα μας στον ενεργειακό τομέα. Απαιτούνται σταθερές, συνεπείς και προσεκτικές κινήσεις που θα διασφαλίζουν τα εθνικά μας συμφέροντα και θα συμβάλλουν στην συνολική προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης».  

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ