Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι Οικολόγοι ανακάλυψαν «νέα στοιχεία» για την αγορά όπλων από την Ελλάδα εν μέσω κρίσης

09.03.2012 | 12:10
Το ζήτημα της αγοράς οπλικών συστημάτων από ευρωπαϊκές χώρες κατά το 2010, εν μέσω κρίσης, πιθανώς με αντάλλαγμα την παροχή του Πακέτου Στήριξης, ενώ την ίδια ώρα ασκούνταν πιέσεις από τις κυβερνήσεις αυτών των χωρών για περικοπές μισθών και συντάξεων, επαναφέρει στο Ευρωκοινοβούλιο, ο Ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος, με  γραπτή ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Επικαλείται την  "13η ετήσια έκθεση του Συμβουλίου για τον καθορισμό κοινών κανόνων που διέπουν τον έλεγχο των εξαγωγών στρατιωτικής τεχνολογίας και εξοπλισμού", στην οποία βασίστηκε και το δημοσίευμα του δημοσιογραφικού πρακτορείου EUOBSERVER. Κατ' αυτό φέρεται ότι Ευρωπαϊκές χώρες πούλησαν στην Ελλάδα στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας μεγαλύτερης του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ την ίδια περίοδο που διαπραγματεύνταν το πρώτο πακέτο στήριξης το 2010. Η Γαλλία ήταν ο μεγαλύτερος προμηθευτής στρατιωτικού εξοπλισμού (876 εκ. ευρώ), ενώ ακολουθούν οι υποστηρικτές των σκληρών μέτρων λιτότητας Γερμανία (36 εκ. ευρώ) και Ολλανδία (53 εκ. ευρώ), η Ιταλία (54 εκ. ευρώ) και η Ισπανία (33 εκ. ευρώ).

Βεβαίως -σημειώνουμε εμείς- στα παραπάνω στοιχεία δεν φαίνεται εάν πράγματι προκύπτει ότι πρόκειται για νέες αγορές όπλων ή αποπληρωμή προγραμμάτων, που έτρεχαν κατά την προηγούμενη δεκαετία.
  
Ο ευρωβουλετής των Οικολόγων επικαλείται το ίδιο δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο σύμβουλος του πρώην Πρωθυπουργού που δεν κατονομάζεται, αλλά είχε επιβεβαιώσει και δημοσίευμα άλλης εφημερίδας στο παρελθόν, ασκήθηκαν έμμεσες πιέσεις στην προηγούμενη κυβέρνηση, από κράτη-μέλη για την αγορά των όπλων με αντάλλαγμα την υποστήριξή τους στην παροχή του πακέτου στήριξης. Το θέμα έφερε ξανά στο προσκήνιο με δήλωσή του ο Ντάνυ Κον Μπεντίτ, συμπρόεδρος της Ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο.

«Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να δώσει στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία σχετικά με αγορές οπλικών συστημάτων από την ημέρα που ξεκίνησαν οι συζητήσεις για τα περιοριστικά μέτρα που έπρεπε να ακολουθήσει η Ελλάδα για να αντιμετωπίσει την δημοσιονομική κρίση μέχρι σήμερα. Είναι παράλογο να επιδιώκεται η μείωση του ελλείμματος και του χρέους με βίαιες περικοπές κοινωνικών παροχών και μισθών των ελλήνων πολιτών, την ίδια στιγμή που ξοδεύονται τεράστια ποσά από τη χώρα μας για αγορά οπλικών συστημάτων, ώστε να συντηρείται η πολεμική βιομηχανία σε Γερμανία, Γαλλία κα.», δήλωσε ο Ν. Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων.

«Αν πράγματι υπήρξε πίεση από τις κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών χωρών για την αγορά των οπλικών συστημάτων, ως αντάλλαγμα για την υποστήριξή τους στην παροχή του πακέτου στήριξης, το ποσό αυτό μπορεί να θεωρηθεί “επαχθές χρέος” με βάση το διεθνές δίκαιο. Αν πάλι η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε από μόνη της σε αγορά των οπλικών συστημάτων, αξίζει η Ελληνική Βουλή να διερευνήσει το θέμα. Σε κάθε περίπτωση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλει να πάρει θέση, μια και τα εξοπλιστικά προγράμματα από το 1988 έως το 2008 κόστισαν στη χώρα πάνω από 98 δισεκατομμύρια ευρώ και συνέβαλαν καθοριστικά στην εκτίναξη του δημόσιου χρέους, της διαφθοράς και του μαύρου χρήματος», είπε ο κ. Χρυσόγελος.


  


Ολόκληρο το κείμενο της γραπτής ερώτησης προς την ΕΕ έχει ως εξής:

  
    Σύμφωνα με την "δέκατη τρίτη ετήσια έκθεση του Συμβουλίου για τον καθορισμό κοινών κανόνων που διέπουν τον έλεγχο των εξαγωγών στρατιωτικής τεχνολογίας και εξοπλισμού" [1], επιβεβαιώνεται η πληροφορία ότι Ευρωπαϊκές χώρες πούλησαν στην Ελλάδα στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας μεγαλύτερης του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ την ίδια περίοδο που διαπραγματευόντουσαν το πρώτο πακέτο στήριξης το 2010. Η Γαλλία ήταν ο μεγαλύτερος προμηθευτής στρατιωτικού εξοπλισμού (876 εκ. ευρώ), ενώ ακολουθούν οι υποστηρικτές των σκληρών μέτρων λιτότητας Γερμανία (36 εκ. ευρώ) και Ολλανδία (53 εκ. ευρώ), η Ιταλία (54 εκ. ευρώ) και η Ισπανία (33 εκ. ευρώ). Δημοσίευμα σε εφημερίδα [2] που παρουσιάζει τη έκθεση τονίζει δε ότι (σύμφωνα με σύμβουλο του πρώην Πρωθυπουργού που δεν κατονομάζει, αλλά που είχε επιβεβαιώσει και δημοσίευμα άλλης εφημερίδας στο παρελθόν [3]) ασκήθηκαν έμμεσες πιέσεις στην προηγούμενη κυβέρνηση, από Κράτη Μέλη, για την εξαγορά των όπλων με αντάλλαγμα την υποστήριξή τους στην παροχή του πακέτου στήριξης. Επίσης, σύμφωνα με δημοσίευμα της Ελληνικής εφημερίδας City Press (6-3-2012) [4], η κυβέρνηση με πρωτοβουλία του Έλληνα Υπουργού Άμυνας προωθεί την προμήθεια 6 υπερσύγχρονων γαλλικών φρεγατών έναντι ενός ποσού της τάξης των 3-4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η παραγγελία αυτή έρχεται να προστεθεί στην αγορά από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ακόμη δύο Γερµανικών υποβρυχίων τύπου 214, µε κόστος 1 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή που η Ελληνική Κυβέρνηση και η Τρόικα περικόπτουν μισθούς, συντάξεις και πολύτιμες δαπάνες για την κοινωνική πρόνοια και μέριμνα, Κράτη Μέλη της ΕΕ (που στηρίζουν τα σκληρά μέτρα λιτότητας) σχεδόν εξαναγκάζουν την Ελλάδα να παραμένει ένας από τους μεγαλύτερους αγοραστές οπλικών συστημάτων στην περιοχή.

  

    Ερωτάται η Επιτροπή:

    1. Συνάδει αυτή η πρακτική με τους όρους και τα μέτρα που έχει θέσει η Τρόικα για την προσπάθεια εξυγίανσης των δημοσιονομικών της Ελλάδας;

    2. Δεν θεωρεί ότι ο εξορθολογισμός και η σημαντική μείωση των εξοπλιστικών δαπανών της Ελλάδας είναι απαραίτητες και πιο βιώσιμες λύσεις από την οριζόντια μείωση μισθών, συντάξεων και κοινωνικών παροχών;

    3. Μπορεί να θεωρηθούν αυτές οι δαπάνες για εξοπλιστικά προγράμματα το 2010 και το 2011 ως "επαχθές χρέος" το οποίο δεν είναι δίκαιο να αποπληρωθεί, λαμβάνοντας υπόψη το αυστηρό πρόγραμμα μισθολογικών και κοινωνικών περικοπών που προωθείται για την αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους της χώρας;

 

ΣΧΟΛΙΑ