Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι Τούρκοι ακτιβιστές δεν πάνε Γάζα,διευκολύνοντας τον Ερντογάν!

10.09.2011 | 00:52
 Η τουρκική μη κυβερνητική οργάνωση αρωγής η οποία είχε διοργανώσει την αποστολή του στολίσκου για την μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα το 2010 -- στην διάρκεια της οποίας επενέβη ο ισραηλινός στρατός με αποτέλεσμα εννέα ακτιβιστές να βρουν το θάνατο -- ανακοίνωσε  ότι προς το παρόν δεν σχεδιάζει νέα αποστολή, μια ημέρα αφότου η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι πολεμικά πλοία θα συνοδεύουν τέτοιες αποστολές στο μέλλον.

 Είναι προφανές ότι η ανακοίνωση έγινε προς διευκόλυνση του Ερντογάν,ο οποίος θα βρισκόταν σε απόλυτο αδιέξοδο σε περίπτωση που οι ακτιβιστές έστελναν πλοίο.  

Κλιμακώνοντας την διένεξη Τουρκίας-Ισραήλ λόγω της συνεχιζόμενης άρνησης των ισραηλινών αρχών να ζητήσουν συγγνώμη, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει  ότι τουρκικά πολεμικά θα συνοδεύουν τα σκάφη που θα μεταφέρουν βοήθεια στη Γάζα και δεν θα επιτρέψουν να επαναληφθεί η έφοδος των ειδικών δυνάμεων του Ισραήλ στα διεθνή ύδατα.

   

Η δήλωση Ερντογάν αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει ναυτική αναμέτρηση ανάμεσα στις δύο χώρες, μέχρι πρότινος στενοί σύμμαχοι, καθώς το Ισραήλ συνεχίζει το ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας. 

   

Ερωτηθείς σχετικά με το εάν έχει σχέδιο να οργανώσει την αποστολή βοήθειας δια θαλάσσης στο άμεσο μέλλον, ο Σερκάν Νεργκίς, εκπρόσωπος της IHH, της τουρκικής ισλαμιστικής φιλανθρωπικής οργάνωσης, δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς ότι «αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να λύσουμε τεχνικά προβλήματα στο φέρι Mavi Marmara. Συγκεντρώνουμε ακόμα βοήθεια για τη Γάζα, θα βρούμε έναν τρόπο να τη στείλουμε στη Γάζα, αλλά δεν έχουμε κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο για έναν δεύτερο στολίσκο βοήθειας».

   

Και οι εννιά ακτιβιστές είχαν σκοτωθεί στο Mavi Marmara, το πλοίο που ηγείτο του στόλου ο οποίος αποπειράθηκε να σπάσει τον Ισραηλινό αποκλεισμό της Γάζας, όπου κυβερνά η Χαμάς.


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ