Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Όλοι πια αλλάζουν στάση για τη "διάσωσή" μας! "Κούρεμα" αλλά σε τι ποσοστό;

06.10.2011 | 00:29
Νέα δεδομένα υπάρχουν για τη διάσωση της Ελλάδας και την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, αφού όπως όλα δείχνουν ανοίγει πλέον διάπλατα ο δρόμος για αναθεώρηση των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου που θα οδηγήσει ενδεχομένως σε επιπλέον "κούρεμα" του ελληνικού χρέους.

Η ελληνική κρίση χρέους ήταν το βασικό αντικείμενο συζήτησης της Άνγκελα Μέρκελ με τον Ζοζέ Μπαρόζο στην έδρα της Κομισιόν στις Βρυξέλλες με την γερμανίδα καγκελάριο να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξει η συμφωνία της 21ης Ιουλίου και το "κούρεμα" που θα επιβληθεί τελικά στους ιδιώτες κατόχους ελληνικών ομολόγων να είναι μεγαλύτερο από το 21%, διαδικασία που εάν δεν είναι οικειοθελής θα συνιστά χρεοκοπία. Η συζήτηση για διαγραφή του ελληνικού χρέους σε ποσοστό ακόμα και 50% ανοίγει πλέον και για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με τον διευθυντή ευρωπαϊκών υποθέσεων, να δηλώνει στο Reuters ότι χρειάζεται μεγαλύτερη περικοπή χρέους, συμπληρώνοντας πως εναπόκειται στους ευρωπαίους να αποφασίσουν το μέγεθος περικοπής.

Εκτίμησε δε πως όσο μεγάλη κι αν είναι η περικοπή δεν θα λύσει το πρόβλημα της Ελλάδας η οποία θα συνεχίσει να χρειάζεται χρηματοδότηση. 


Αλλά και η Γαλλία πλέον κάνει στροφή 180 μοιρών και ενώ μέχρι σήμερα δεν συζητούσε καμία αλλαγή στο πακέτο των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου, πλέον από τα επίσημα χείλη του γάλλου υπουργού Οικονομικών γίνεται λόγος για επανεξέταση της συμμετοχής των ιδιωτών, άποψη που συμμερίζεται και η Φινλανδία. 
Η υπουργός Οικονομικών μάλιστα της Φινλανδίας δήλωσε χαρακτηριστικά πως η Ευρωζώνη έχει σε μεγάλο βαθμό αρχίσει να ξυπνάει ως προς το γεγονός ότι η συμφωνία είναι πολύ θετική και η ευθύνη πολύ μικρή για τους επενδυτές. Οι τράπεζες και οι ιδιώτες επενδυτές θα πρέπει να συμμετέχουν στην πληρωμή του λογαριασμού. 

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες που μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία η όποια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που θα σημάνει μεγαλύτερες απώλειες για τους ιδιώτες θα συνοδευτεί από πακέτο ανακεφαλαίοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών, κάτι που άφησε ανοιχτό και ο κοινοτικός επίτροπος Όλι Ρεν. 

Ποιά είναι η θέση της ελληνικής κυβέρνησηςΟ κυβερνητικός εκπρόσωπος διαψεύδει ότι έχει υπάρξει επίσημη πρόταση για "κούρεμα" του χρέους σε ποσοστό 50%, ενώ ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουκάς Παπαδήμος υποστηρίζει ότι η Αθήνα θα πρέπει να αντιταχθεί σε επιπλέον κούρεμα του ελληνικού χρέους. 


Και ενώ η συζήτηση για το επιπλέον "κούρεμα" του ελληνικού χρέους έχει ανοίξει για τα καλά και με πρωτοβουλία της Μέρκελ, η ίδια ανοίγει και το θέμα της αλλαγής των ευρωπαϊκών συνθήκων έτσι ώστε να είναι δυνατή η έξοδος των απείθαρχων χωρών από την ευρωζώνη.

Όπως τόνισε η κα Μέρκελ "εάν εντέλει βεβαιωθούμε ότι μια χώρα δεν κάνει όλα όσα πρέπει ως μέλος της ευρωζώνης νόμίζω ότι δεν πρέπει να αποκλείσουμε την αλλαγή της Συνθήκης. Το γεγονός ότι έθιξε το θέμα των αλλαγών των συνθηκών λέγοντας πως δεν πρέπει να αποτελεί ταμπού δείχνει την προσπάθεια της Γερμανίας να σκληρύνει ακόμα περισσότερο τη στάση της στην οικονομική διακυβέρνηση της ευρωζώνης. 

Από την άλλη πλευρά η καγκελάριος Μέρκελ ανοίγοντας τα θέμα του κουρέματος και της εξόδου από το ευρώ, εμφανίστηκε εξαιρετικά προβληματισμένη για την κατάσταση στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, άφησε να εννοηθεί ότι η Ελλάδα έχει σοβαρά προβλήματα σε αντίθεση με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία και πως υπάρχουν παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για επιπλέον κούρεμα του ελληνικού χρέους.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΝΤ

Το ΔΝΤ δηλώνει κατηγορηματικά ότι το δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο και πως θα χρειαστεί επιπλέον "κούρεμα" και μάλιστα τονίζουν πως θα ληφθεί μία απόφαση και θα την παρουσιάσουν σαν μία διόρθωση στο ποσοστό κουρέματος του δημοσίου χρέους. 

Μάλιστα, το ΔΝΤ κάνει σαφές πως με τα σημερινά δεδομένα, δηλαδή τη μη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους δεν μπορεί να δοθεί η έκτη δόση. Μάλιστα υπολογίζουν το κούρεμα στο 40 με 50%, υπογραμμίζοντας "έστω κι αν κάνει θαύματα η Ελλάδα δημοσιονομικά". 

Στόχος τους είναι το επιπλέον κούρεμα να γίνει σε εθελοντική βάση, άρα οι κυβερνήσεις θα πρέπει να πείσουν τις τράπεζές τους. Για αυτό το λόγο έχει αρχίσει ήδη η συζήτηση για ανακεφαλαίωση των τραπεζών. 


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ