Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ώρα μηδέν στη Κύπρο.Αρχίζουν οι έρευνες για το αέριο.

18.09.2011 | 16:57


Όλα είναι έτοιμα. Το αργότερο μέχρι την Τετάρτη το τρυπάνι το τρυπάνι της Νoble energy αρχίζει να δουλεύει κανονικά στο οικόπεδο 12 .
Αύριο Δευτέρα θα ξεκινήσει η προεργασία ώστε τη Τετάρτη οι έρευνες να ξεκινήσουν κανονικά. Μόλις γίνει αυτό η κυπριακή κυβέρνηση θα  προχωρήσει και στο δεύτερο γύρο αδειοδότησης για τα υπόλοιπα οικόπεδα της Κυπριακής ΑΟΖ. Η διαδικασία αυτή αναμένεται να διαρκέσει τρείς περίπου μήνες.
 

Χθες πραγματοποιήθηκε η πρώτη δοκιμαστική πτήση του ελικοπτέρου από το λιμάνι Λεμεσού προς την πλατφόρμα της Noble Energy, που έχει εγκατασταθεί στο οικόπεδο 12.

Το ελικόπτερο, τύπου Bell 412, θα μεταφέρει καθημερινά περίπου 30 άτομα, από και προς την πλατφόρμα.Πλοία θα μεταφέρουν εξοπλισμό και τρόφιμα, ενώ εάν κριθεί αναγκαίο θα μεταφέρεται και προσωπικό.Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτες μελέτες των ειδικών της αμερικανικής εταιρείας θα αφορούν στον καθορισμό του σημείου όπου θα τρυπήσει το γεωτρύπανο της Noble Energy.

Αρχικά, θα γεμίσουν οι δεξαμενές της πλατφόρμας με νερό, προκειμένου να σταθεροποιηθεί στη θάλασσα, με τη βοήθεια και του πλοίου που τη συνοδεύει.

Η μεταφορά του προσωπικού αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι αύριο.

Σε πρώτο στάδιο το γεωτρύπανο θα τρυπήσει στο οικόπεδο 12 σε βάθος 1700 μέτρων.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας ενημέρωσε τους αρχηγούς όλων των πολιτικών κομμάτων για το θέμα των γεωτρήσεων και τις απειλές της Άγκυρας.

«Έγνοια όλων είναι, μέσα από πολιτικές και διπλωματικές ενέργειες, να θωρακιστεί το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ερευνά και να εκμεταλλεύεται το φυσικό της πλούτου, είτε αυτός βρίσκεται κάτω από το υπέδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας είτε βρίσκεται κάτω από τη θάλασσα.

Ενημερώθηκαν ασφαλώς και οι πολιτικές δυνάμεις για τις διάφορες ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι τώρα και έγινε μια πολύ χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων» δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.Σε ερώτηση εάν η κυβέρνηση εκτιμά πως από τους μέχρι τώρα χειρισμούς δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για μια απρόσκοπτη άσκηση αυτού του κυριαρχικού δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας σε πολιτικό επίπεδο, ο κ. Στεφάνου εξέφρασε την εκτίμηση ότι «όλοι έχουν δει τις θετικές αντιδράσεις που έχουν σημειωθεί από σημαντικές χώρες και από την ίδια την ΕΕ, σε σχέση με την άσκηση του κυριαρχικού δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας να συνεχίσει τις έρευνές της» και πρόσθεσε ότι «αυτό στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα τόσο για την προστασία, τη θωράκιση του δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και για τη συμπεριφορά της Τουρκίας». 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ