Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παράνομη από σήμερα η μπούρκα στη Γαλλία.

11.04.2011 | 07:33
Η Kenza Drider, μια αξιοσέβαστη μητέρα τεσσάρων παιδιών, θα αφήσει το σπίτι της στο Place de la Resistance Αβινιόν σήμερα με σκοπό τη διάπραξη ενός εγκλήματος. Θα κυκλοφορήσει με μπούρκα κάτι που από σήμερα θεωρείται παράνομο στη Γαλλία.

Αν η αστυνομία τηνεντοπίσει ίσως να της ζητηθεί να πάει συνοδεία αστυνομικού στο τοπικό τμήμα ,όπου ενδεχομένως της επιβληθεί πρόστιμο .

Είναι απίθανο να καταλήξει στη φυλακή, αλλά ποιος ξέρει; Πρόκειται για ένα κίνδυνο που είναι διατεθειμένη να αναλάβει.Η Drider βλέπει σαν απόλυτο καθήκον της να φοράει μπούρκα.

Αυτή η 32χρονη νοικοκυρά έχει γίνει το πρόσωπο της «ταξιαρχίας της μπούρκα» . Θα έλθει σε σύγκρουση με ένα νόμο που τίθεται σε ισχύ σήμερα και απαγορεύει σε Γάλλους πολίτες από το να καλύπτουν τα πρόσωπά τους σε δημόσιους χώρους. Παρά τη σκοπίμως γενική διατύπωση της απαγόρευσης, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι στόχος της είναι οι μουσουλμάνες γυναίκες.

Η πρώτη παράβαση της Drider θα είναι να πατήσει το πόδι μέσα στο TGV στο σιδηροδρομικό σταθμό της Αβινιόν όπου πρόκειται να πάρει το τρένο προς το Παρίσι. Υπάρχει κίνδυνος για € 150 πρόστιμο σε πρώτη φάση και θα ακολουθήσουν κι άλλες κυρώσεις.

"Θα πάω στη δουλειά μου καλυμένη όπως κάνω τα τελευταία 12 χρόνια και τίποτα και κανείς δεν πρόκειται να με σταματήσει," δηλώνει.

Όπως και οι περισσότερες από τις ενδιαφερόμενες γυναίκες η Drider φοράει πέπλο niqab που αποκαλύπτει μόνο τα μάτια της.

Πόσες υπολογίζονται οι γυναίκες που φοράνε μπούρκα στη Γαλλία; Άλλοι λένε για 350 κι άλλοι κάνουν λόγο για 2000.


Οι βουλευτές και οι φεμινίστριες στη Γαλλία έχουν υποστηρίξει ότι η μπούρκα είναι ένα σύμβολο της ανδρικής καταπίεσης και ότι οι γυναίκες είναι θύμα εκφοβισμού από τους συζύγους τους,που της υποχρεώνουν να το φοράνε.

Στην περίπτωση της Drider, αυτό φαίνεται μάλλον απίθανο. Στην πραγματικότητα, ο σύζυγός της περιγράφει σοκ του όταν, χωρίς καμία προειδοποίηση, η σύζυγός του εμφανίστηκε με μπούρκα. Λέει αλήθεια;

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ  Ο ΝΟΜΟΣ

Ο νόμος, ο οποίος εγκρίθηκε από το γαλλικό κοινοβούλιο στις 11 Οκτωβρίου 2010 έπειτα από θυελλώδη συζήτηση, αφορά λιγότερες από 2.000 γυναίκες σε μία χώρα όπου τέσσερα έως έξι εκατομμύρια γυναίκες ακολουθούν τη "μουσουλμανική παράδοση".

   

Εις το εξής απαγορεύεται να κρύβεται το πρόσωπο με μουσουλμανικό ένδυμα στους δημόσιους χώρους, δηλαδή, στον δρόμο, τους δημόσιους κήπους, τους σταθμούς μέσων μαζικής μεταφοράς και στα καταστήματα.

   

Η αστυνομία δεν έχει το δικαίωμα αφαίρεσης του καλύμματος του προσώπου από τα άτομα που φορούν το ένδυμα αυτό. Το αδίκημα επισύρει ποινή επιβολής προστίμου μέχρι 150 ευρώ και υποχρέωσης παρακολούθησης επιμορφωτικών σεμιναρίων διαπαιδαγώγησης του πολίτη.

   

Ομως, οι άνθρωποι που επιβάλλουν σε μία γυναίκα να καλύπτει το πρόσωπό της σε δημόσιους χώρους απειλούνται με ποινές φυλάκισης μέχρι ενός έτους και καταβολή προστίμου μέχρι 30.000 ευρώ. Οι ποινές αυτές διπλασιάζονται (ποινή φυλάκισης μέχρι δύο ετών και πρόστιμο μέχρι 60.000 ευρώ) όταν το εξαναγκαζόμενο πρόσωπο είναι ανήλικο.

   

Ο νόμος αυτός τίθεται σε ισχύ τη στιγμή που η θέση του ισλάμ και ο κοσμικός χαρακτήρας της γαλλικής κοινωνίας είναι τα κεντρικά θέματα του πολιτικού διαλόγου στη Γαλλία έναν χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2012 και καθώς καταγράφεται άνοδος του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λε Πεν.

   

Τον Ιούνιο 2009, ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί είχε δηλώσει ότι η μπούρκα "δεν είναι ευπρόσδεκτη στο έδαφος της (Γαλλικής) Δημοκρατίας", θεωρώντας την ως "σύμβολο υποταγής" και όχι ως "θρησκευτικό πρόβλημα".

   

Πολλοί μουσουλμάνοι είναι αντίθετοι με τον νόμο, θεωρώντας ότι στιγματίζει ολόκληρη την μουσουλμανική κοινότητα. Ωστόσο το Συμβούλιο μουσουλμανικής πίστης και λατρείας της Γαλλίας, αντιπροσωπευτικό όργανο του ισλάμ στη χώρα, θεωρεί ότι το ολικό κάλυμμα του προσώπου είναι προϊόν "ακραίας ερμηνείας του γράμματος του κορανίου και όχι θρησκευτική υποχρέωση".

   

Τον Οκτώβριο 2010 ο ηγέτης της Αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν επικαλέσθηκε τον νόμο για να απειλήσει τη Γαλλία με επιθέσεις.

   

Σήμερα, οργανώνεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της εφαρμογής του νόμου μπροστά από τον καθεδρικό ναό της Νοτρ Νταμ στο Παρίσι. Το Σάββατο, η αστυνομία συνέλαβε 61 ανθρώπους που επρόκειτο να συμμετάσχουν σε απαγορευμένη συγκέντρωση κατά του νόμου, που οργάνωναν ισλαμικές οργανώσεις της Γαλλίας.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ