Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πιέζουν για λύση στο Κυπριακό προτού αναλάβει η Λευκωσία την προεδρία της Ε.Ε.

10.01.2012 | 23:07
Λύση στο Κυπριακό πριν από την ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία, την 1η Ιουλίου της τρέχουσας χρονιάς, επιδιώκουν ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών και οι συνεργάτες του.

Όπως ανέφερε διπλωματική πηγή στην έδρα του ΟΗΕ στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στις επικείμενες συναντήσεις που θα έχει με τον Κύπριο πρόεδρο και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη στη Νέα Υόρκη, στις 22 με 24 Ιανουαρίου, ο Μπαν Κι-μουν αναμένεται να παρουσιάσει «γεφυρωτικές ιδέες» με βάση τις γραπτές προτάσεις που έχουν επιδώσει οι δυο πλευρές στον Ειδικό Σύμβουλο του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ.

Η τουρκική πλευρά φαίνεται ότι θα επιμείνει στη σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης, ανεξάρτητα από την έκβαση των διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με κυπριακή πηγή, η επίτευξη «ουσιαστικών συγκλίσεων» στις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού, δηλαδή στα θέματα ιθαγένειας, διακυβέρνησης, περιουσιακού και εδαφικού, αποτελεί «βασική προϋπόθεση» για τη σύγκληση διάσκεψης.

Με επιστολή του προς τους κ.κ. Χριστόφια και Έρογλου το περασμένο Σάββατο, ο Γ.Γ. του ΟΗΕ επανέλαβε τα όσα δήλωσε την Παρασκευή το βράδυ, κατά τη διάρκεια δεξίωσης στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, προτρέποντας τους δυο ηγέτες «να κάνουν όσο το δυνατόν περισσότερα και να συμφωνήσουν σε όσο το δυνατόν περισσότερα», ώστε να προχωρήσουν στο «επόμενο βήμα» για την πραγματοποίηση πολυμερούς διάσκεψης.

Ο εκπρόσωπος του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών δεν θέλησε να αναφερθεί στο περιεχόμενο της επιστολής Μπαν προς Χριστόφια και Έρογλου, επαναλαμβάνοντας τη θέση που διατύπωσε ο Γενικός Γραμματέας, ο οποίος υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα» στις συνομιλίες. Ο ίδιος είχε επισημάνει ωστόσο, πως «δεν μπορούμε να συνεχίσουμε κατ' αυτόν τον τρόπο και λαμβάνοντας υπόψη ότι η Κύπρος θα αναλάβει από την 1η Ιουλίου την προεδρεία της Ε.Ε., δεν απομένει πολύς χρόνος».


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ