Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολεμικά πλοία στέλνει η Ρωσία στις Κουρίλες νήσους. Ένταση με την Ιαπωνία

14.08.2012 | 19:22
Η Ρωσία θα στείλει δύο πολεμικά πλοία στις διαφιλονικούμενες Κουρίλες Νήσους, στον Ειρηνικό Ωκεανό, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας της χώρας, μια ενέργεια που ενδέχεται να προκαλέσει την οργή της Ιαπωνίας η οποία διεκδικεί τα νησιά αυτά.
   Η κυριότητα των Κουρίλων προκαλεί εντάσεις στις σχέσεις των δύο χωρών από τα τέλη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν η τότε Σοβιετική Ένωση κατέλαβε τα τέσσερα νησάκια στο νότιο άκρο του νησιωτικού συμπλέγματος. Η Ιαπωνία υποστηρίζει ότι τα νησιά της ανήκουν και ζητά από τη Μόσχα να της τα επιστρέψει.
   Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας το μεγάλο αρματαγωγό Ναύαρχος Νεβέλσκοϊ και το ρυμουλκό Κάλαρ θα επισκεφθούν τρία από τα τέσσερα νησιά για να συμμετάσχουν στις τελετές προς τιμή των Σοβιετικών ναυτικών που σκοτώθηκαν εκεί στα τέλη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
   Τα πλοία αυτά, που ανήκουν στο στόλο του Ειρηνικού, θα πραγματοποιήσουν το ταξίδι μεταξύ 25 Αυγούστου-17 Σεπτεμβρίου.
   Τα τελευταία δύο χρόνια η Ιαπωνία έχει διαμαρτυρηθεί έντονα για τις επισκέψεις ανώτατων Ρώσων αξιωματούχων στα νησιά που η ίδια τα αποκαλεί "Βόρεια Εδάφη" ενώ η Μόσχα τα ονομάζει "Νότιες Κουρίλες". Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ ήταν ο πρώτος Ρώσος πρόεδρος που τα επισκέφθηκε, το 2010, ενώ ξαναπήγε εκεί στις 3 Ιουλίου, αυτήν τη φορά ως πρωθυπουργός.
   Το ταξίδι των πολεμικών πλοίων θα συμπέσει με τη σύνοδο κορυφής του φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) που φέτος θα φιλοξενηθεί στη Ρωσία. 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ