Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

''Πράξη Οικονομικού πολέμου'' η διαρροή στοιχείων για τα υποβρύχια της Ινδίας;

25.08.2016 | 12:03
 Σάλος μετα την διαρροή πληροφοριών που αφορούν τα τεχνικά χαρακτηριστικά των γαλλικών υποβρυχίων Scorpene στην Ινδία. 

Η Ινδία άρχισε έρευνα το γεγονός αφότου αυστραλιανή εφημερίδα δημοσίευσε έγγραφα σχετικά με τα χαρακτηριστικά του υποβρυχίου, αυξάνοντας τις ανησυχίες.
Η διαρροή περιέχει περισσότερες από 22.000 σελίδες που περιγράφουν με λεπτομέρειες τα έξι υποβρύχια που η εταιρία DCNS έχει σχεδιάσει για το ινδικό ναυτικό .

Επίσης ο υπουργός Άμυνας της Ινδίας Manohar Parrikar δήλωσε ότι  από ότι φαίνεται τα δεδομένα αυτά διέρρευσαν και οτι είναι πιθανό να έχουν πέσει θύματα χάκερς, ενώ παράλληλα τόνισε ότι θα διερευνηθεί το γεγονός. Η εταιρία DCNS χαρακτήρισε το γεγονός ως ''πράξη οικονομικού πολέμου'' .

Η διαρροή έχει δημιουργήσει αμφιβολίες σχετικά με την ασφάλεια του έργου για τα υποβρύχια της DCNS στην Αυστραλία, όπου η εταιρεία είναι  δεσμευμένη σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις αξίας $38 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή της επόμενης γενιάς υποβρυχίων Barracuda.

Η DCNS, ( της οποίας 35% ανήκει στη Thales), δήλωσε οτι προσπαθεί να εντοπίσει εαν ειχε προκληθεί ζημια στους πελάτες της, έχοντας σκοπό την κατάρτιση ενός σχεδίου δράσης. Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε οτι η κατάσταση ειναι όλο και πιο δύσκολη πλέον λόγω της αυξημένης βιομηχανικής κατασκοπείας. 
Μετά το περιστατικό η μετοχική αξία της Thales μειώθηκε κατά 3%.Τα υποβρύχια κατασκευάζονται σε κρατικό ναυπηγείο στη Βομβάη και το πρώτο επρόκειτο να είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του χρόνου. Τα υποβρύχια αυτά αποτελούν μέρος της προσπάθειας του Ινδικού Ναυτικού να αναβαθμίσει το στόλο της .

Το εύρος της διαρροής δημιουργεί στρατηγικό πρόβλημα για την Ινδία, τη Μαλαισία και τη Χιλή, οι οποίες έχουν τα ίδια υποβρύχια, σύμφωνα με δηλώσεις αυστραλιανής πολιτικής πηγής, με δεκαετίες εμπειρίας στην παγκόσμια βιομηχανία όπλων, στο Reuters.
Αποσπάσματα που δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα της αυστραλιανής εφημερίδας περιείχαν εξαιρετικά ευαίσθητες λεπτομέρειες του υποβρυχίου συμπεριλαμβανομένων τεχνικών εγχειριδίων.

Το Ινδικό Υπουργείο Άμυνας δήλωσε οτι η διαρροή για το πρόγραμμα των υποβρυχίων είχε συμβεί από το εξωτερικό, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.
Ο Uday Bhaskar, πρώην αξιωματικός του ναυτικού, δήλωσε ότι αν ισχύει η διαρροή, αυτό θα υποβάθμιζε σημαντικά την αξιοπιστία των υποβρυχίων.

Η Ινδία έχει ένα στόλο 13 πεπαλαιωμένων υποβρυχίων εκ των οποίων μόνο τα μισά είναι λειτουργικά ανά πάσα στιγμή, διατηρώντας ενα τεράστιο χάσμα με την Κίνα, η οποία επεκτείνει τη ναυτική της παρουσία στον Ινδικό Ωκεανό.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Μάλκολμ Ταμπόλ προσπάθησε να ηρεμήσει την κατάσταση, όσο αφορά τη διαρροή, υποηραμμίζοντας  τα υψηλά πρότυπα ασφαλείας στην Αυστραλία, όπου θα κατασκευαστεί το υποβρύχιο. Ο Αυστραλός ανέφερε ότι η διαρροή συνέβη στη Γαλλία το 2011.

Από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Jean-Yves Le Drian , ο οποίος ολοκλήρωσε την αυστραλιανή συμφωνία , αρνήθηκε να σχολιάσει.Mε πληροφορίες από businessinsider, Reuters


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ