Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πρωτόγνωρες αντιδράσεις στην Αίγυπτο του Μουμπάρακ.Ανταπόκριση.

23.01.2011 | 17:04

Της ΣΑΒΒΟΥΛΑΣ ΛΙΑΤΣΟΥ*

Ανησυχία επικρατεί στην Αίγυπτο εν αναμονή της διαδήλωσης που έχει προαναγγελθεί για τη Τρίτη 25 Ιανουαρίου μπροστά από το υπουργείο Εσωτερικών στο κέντρο του Καίρου.
Οι αρχές ασφαλείας είναι σε επιφυλακή και διαμηνύεται προς πάσα κατεύθυνση ότι στρατός και αστυνομία θα εφαρμόσουν απαρεγκλήτως το νόμο.
Την ίδια ώρα συνεχείς είναι οι διαβουλεύσεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο και καταβάλονται προσπάθειες να συγκρατηθούν οι τιμές και να μην ληφθούν αποφάσεις για νέα φορολογικά ή επιβαρυντικά μέτρα που μπορεί να εξαγριώσουν το λαό, ώστε να μην ξεκινήσει ντόμινο αναταραχών. Πριν από λίγα 24ωρα ανακοινώθηκε μείωση 25% στην τιμή της ζάχαρης, για να ικανοποιηθεί το κοινό αίσθημα.
Ηδη η ατμόσφαιρα είναι τεταμένη, μετά την τρομοκρατική επίθεση εναντίον Χριστιανών Κοπτών την νύχτα της Παραμονής της Πρωτοχρονιάς.
Παράλληλα, την ερχόμενη Δευτέρα καλούνται όλοι οι εργαζόμενοι σε λευκή απεργία. Μέσα από το διαδίκτυο εκατομμύρια Αιγύπτιοι διαδηλώνουν την επιθυμία τους να λάβουν μέρος σε ένα κίνημα ειρηνικής διαμαρτυρίας, για να στείλουν με τον τρόπο αυτό , μήνυμα στην κυβέρνησή τους.
Η ιδέα για την διαδήλωση της Τρίτης ξεκίνησε, επίσης, από το διαδίκτυο και αργότερα διανεμήθηκαν σε διάφορες περιοχές του Καίρου και της Αλεξάνδρειας χιλιάδες φυλλάδια που καλούσαν τους πολίτες να διαμαρτυρηθούν για την οικονομική και πολιτική κατάσταση στη χώρα. «Διαδηλώνω στις 25 Ιανουαρίου και διεκδικώ τα δικαιώματά μου», είναι το σύνθημα.
Σύμφωνα με πληροφορίες η Αστυνομία έχει λάβει εντολές να μην επιτραπεί στους διαδηλωτές να διακόψουν την κυκλοφορία στους δρόμους, καθώς δεν έχει ζητηθεί άδεια για την πραγματοποίηση της διαδήλωσης. Παράλληλα, έχουν ληφθεί αυστηρά μέτρα σε όλα τα σημεία που πιστεύεται ότι θα γίνουν συγκεντρώσεις ή θα επιχειρηθεί να δημιουργηθεί ένταση.
Η ημέρα που έχει προγραμματιστεί η διαδήλωση συμπίπτει με την γιορτή της Αστυνομίας στην Αίγυπτο.
Μέλη των οργανώσεων που θα λάβουν μέρος στη διαδήλωση εκτιμούν ότι θα έχει μεγάλη συμμετοχή και προσπαθούν να βρουν τροπους για να αποφύγουν ή να αντιμετωπίσουν τυχόν βιαιότητες από την πλευρά της αστυνομίας.
Το παρόν στη διαδήλωση θα δώσει και το κίνημα της «Μουσουλμανικής Αδελφότητας», όπως ανακοίνωσαν οι ίδιοι.
Ο Νομπελίστας Μωχάμεντ ΕλΜπαράντεϊ, που ζει στο εξωτερικό και επιθυμεί να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές που θα γίνουν στην Αίγυπτο τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, δήλωσε ότι υποστηρίζει την ειρηνική αυτή εκδήλωση διαμαρτυρίας, αλλά δεν θα λάβει ο ίδιος μέρος.*Η Σαββούλα Λιάτσου είναι δημοσιογράφος και ζει μόνιμα στην Αίγυπτο.

Tags: ΔΕΛΤΙΟ

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ