Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε δεινή θέση οι δύο Γερμανοί δημοσιογράφοι στο Ιράν

18.11.2010 | 05:30
Η υπόθεση των δύο Γερμανών δημοσιογράφων, που συνελήφθησαν τον περασμένο Οκτώβριο στο Ιράν κατά τη διάρκεια συνέντευξης του δικηγόρου και του υιού της Ιρανής, SAKINEH MOHAMMADI ASHTIANI, η οποία έχει καταδικαστεί σε θάνατο, μέσω λιθοβολισμού, εξελίσσεται άσχημα.
Το ιρανικό Καθεστώς, παρουσιάζοντας, τους δύο Γερμανούς σε κρατικό τηλεοπτικό σταθμό τους κατηγόρησε, επισήμως, για κατασκοπεία.
Οι δύο δημοσιογράφοι ήλπιζαν ότι θα επιστρέψουν σύντομα στην πατρίδα τους, καθώς η γερμανική Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την απελευθέρωσή τους. Όπως διαφαίνεται, όμως, με βάση και τις τελευταίες εξελίξεις, δεν πρόκειται ν' απελευθερωθούν σε σύντομο διάστημα.

Σύμφωνα με το ιρανικό ειδησεογραφικό Πρακτορείο «Fars», ο MALEK AZHDAR SHARIFI, Επικεφαλής των Δικαστικών Αρχών της πόλης Tabriz, δήλωσε ότι οι δύο Γερμανοί δημοσιογράφοι εισήλθαν στη χώρα ως τουρίστες, αλλά στην πραγματικότητα είχαν ως σκοπό την κατασκοπεία.
Οι δύο Γερμανοί εμφανίστηκαν στο κρατικό ιρανικό τηλεοπτικό δίκτυο και σε δηλώσεις τους φέρονται να παραδέχονται ότι έκαναν «λάθος». Κατηγόρησαν την Ιρανή, MINA AHADI, Επικεφαλής της Επιτροπής κατά του λιθοβολισμού, η οποία ζει στη Γερμανία, ότι τους παραπλάνησε. «Δεν είχα καμία πληροφορία για την υπόθεση, ενώ η MINA AHADI, που γνώριζε, με έστειλε στο Ιράν, με σκοπό τη δικής δημοσιότητα», φέρεται να δηλώνει ο ένας εκ των δύο Γερμανών.
Και ο δεύτερος, όμως, φέρεται να παραδέχεται, δημοσίως, ότι έκανε λάθος, αφού παραπλανήθηκε και αυτός από τη MINA AHADI.
Η ίδια η AHADI, σε τηλεφωνική της επικοινωνία με το γαλλικό ειδησεογραφικό Πρακτορείο «AFP», διέψευσε όλες τις κατηγορίες, διευκρινίζοντας ότι δεν έστειλε εκείνη τους Γερμανούς δημοσιογράφους στο Ιράν, αλλά μίλησε μαζί τους για την ενδεχόμενη παρακινδυνευμένη ενέργεια και τους βοήθησε στην απόκτηση των αναγκαίων επαφών. Κατά την άποψή της, οι δηλώσεις τους πραγματοποιήθηκαν κατόπιν πιέσεων που δέχτηκαν από τις ιρανικές Αρχές, γεγονός που αποτελεί συνήθη πρακτική στο Ιράν.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του γερμανικού ΥΠΕΞ, οι διπλωμάτες της γερμανικής Πρεσβείας στην Τεχεράνη είχαν και δεύτερη επικοινωνία με τους Γερμανούς δημοσιογράφους ενώ  η γερμανική  Ομοσπονδιακή  Κυβέρνηση συνεχίζει τις προσπάθειές της για την επίλυση της υπόθεσης.

Tags:

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ