Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σφοδρές συγκρούσεις αστυνομίας-Κούρδων στη Κωνσταντινούπολη

19.04.2011 | 17:20
 Σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη ανάμεσα στις αστυνομικές δυνάμεις και κούρδους διαδηλωτές έπειτα από τον αποκλεισμό από το Ανώτατο Εκλογοδικείο των υποψηφίων που υποστηρίζονται από το κύριο κουρδικό κόμμα στην Τουρκία για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, που είναι προγραμματισμένες για τις 12 Ιουνίου.

   

Πολλές χιλιάδες οπαδοί του Κόμματος για την Ειρήνη και την Δημοκρατία (BPD) --3.000 σύμφωνα με την αστυνομία-- συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Τάξιμ, την κεντρικότερη στην τουρκική μητρόπολη, περικυκλωμένοι από εκατοντάδες αστυνομικούς των ειδικών κατασταλτικών δυνάμεων, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές του Γαλλικού Πρακτορείου.

   

Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν όταν το πλήθος άρχισε να κινείται προς τις σκηνές που είχε στήσει το BDP στο γειτονικό προάστιο Ακσαράι, στα πλαίσια μίας πρωτοβουλίας κοινωνικής ανυπακοής.

   

Ομάδες νεαρών επιτέθηκαν με πέτρες και βόμβες μολότοφ σε σταθμό του μετρό, σε σχολικά κτήρια και ένα ταχυδρομείο, με αποτέλεσμα η αστυνομία να απαντήσει με δακρυγόνα.

   

Οι συγκρούσεις σημειώθηκαν την επαύριον της απόφασης του Εκλογοδικείου να απορρίψει τις υποψηφιότητες 12 ανεξαρτήτων διεκδικητών στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές --επτά εκ των οποίων υποστηρίζονταν από το BDP-- εξαιτίας του δικαστικού μητρώου τους.

   

Μεταξύ των απορριφθέντων υποψηφίων περιλαμβάνεται και η Λεϊλά Ζάνα, εξέχουσα μορφή του κουρδικού πολιτικού κινήματος.

    Ως αντίποινα για την απόφαση αυτή, το BDP απειλεί να μποϊκοτάρει τις εκλογές.


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ