Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στην κατεχόμενη Κερύνεια πέφτουν οι υπογραφές ΤΡΑΟ - Shell

18.11.2011 | 11:14
Στην κατεχόμενη Κερύνεια θα υπογραφεί η συμφωνία της Ανώνυμης Εταιρείας Πετρελαίων Τουρκίας, ΤΡΑΟ, με τη Shell για την εκτέλεση γεωτρήσεων στην Αττάλεια και βόρεια της Κύπρου, εντός της ΑΟΖ της Τουρκίας, όπως αναφέρουν πληροφορίες στον τουρκικό και τουρκοκυπριακό Τύπο.

Η εφημερίδα «Χαμπερντάρ» γράφει ότι στις 26 Νοεμβρίου αναμένεται να μεταβούν στα κατεχόμενα ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Ανώνυμης Εταιρείας Πετρελαίων Τουρκίας (ΤΡΑΟ), Γιουρντάλ Οζτάς και αρμόδιοι της εταιρείας Shell. Εκεί θα γίνει σύσκεψη με αρμοδίους του κατοχικού καθεστώτος στο ξενοδοχείο Acapulco στην κατεχόμενη Κερύνεια, κατά την οποία αναμένεται να υπογραφεί η συμφωνία για τις γεωτρήσεις.

Η ίδια εφημερίδα κάνει αναφορά σε παλαιότερο δημοσίευμά της, σύμφωνα με το οποίο στέλεχος της εταιρείας Shell, ο Αρτάμ Ντιρέν, ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου το Φεβρουάριο του 1974 στο ξενοδοχείο Χίλτον, ότι μετά από έρευνες που διεξήγαγε η εταιρεία, διαπιστώθηκε ότι η περιοχή που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες σε αποθέματα πετρελαίου, είναι αυτή ανοιχτά του χωριού Πλατανισσός στα βόρεια χωρικά ύδατα της Κύπρου. Σύμφωνα με τον Ντιρέν, η Shell προγραμμάτιζε να προβεί σε γεώτρηση εντός του Αυγούστου ή Σεπτεμβρίου του 1974, σχέδια τα οποία όμως ναυάγησαν μετά το πραξικόπημα και την εισβολή.

Σε δηλώσεις του ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας επιβεβαίωσε το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Σαμπάχ για συμφωνία μεταξύ ΤΡΑΟ και Shell για διενέργεια γεώτρησης στα ανοιχτά της Αττάλειας. Όπως έκανε γνωστό, οι δύο εταιρείες θα προχωρήσουν στην τελική υπογραφή συμφωνίας εντός της ερχόμενης εβδομάδας κι ενώ οι μεταξύ τους συζητήσεις συνεχίζονται.

Κληθείσα να σχολιάσει τα σχετικά με τη συμφωνία δημοσιεύματα και ερωτηθείσα πώς θα αντιδράσει η Κυπριακή Δημοκρατία αν παραβιαστούν τα κυριαρχικά της δικαιώματα, η υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή είπε ότι όλα αυτά «θα τύχουν πολύ σοβαρής μελέτης και θα προσπαθήσουμε να πάρουμε πολύ περισσότερες πληροφορίες για το θέμα». Σημείωσε πάντως, πως «από τα δημοσιεύματα φαίνεται ότι αυτές οι συμφωνίες, που δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη, αφορούν σε περιοχές που έχουν να κάνουν με την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας, στα νότια της Τουρκίας».

«Θα πρέπει να δούμε ακριβώς ποιες περιοχές θα αφορούν αυτές οι διερευνητικές εξορύξεις. Δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο μέχρι στιγμής. Εμείς, μελετούμε πολύ σοβαρά τα πολιτικά και νομικά βήματα στα οποία θα προβούμε στην περίπτωση που η Τουρκία κλιμακώσει τις παράνομες ενέργειες της όσον αφορά στα κυριαρχικά μας δικαιώματα στην ΑΟΖ μας», διαβεβαίωσε η κ. Μαρκουλλή και πρόσθεσε ότι «όλες αυτές τις ενέργειες της Τουρκίας, είτε αφορούν συμφωνίες με το ψευδοκράτος είτε συμφωνίες με ξένες εταιρείες, τις παρακολουθούμε πολύ στενά και λαμβάνουμε όλες εκείνες τις νομικές συμβουλές που χρειάζονται για τα περαιτέρω βήματα». Σε ερώτηση ποια θα είναι αυτά τα βήματα, η κ. Μαρκουλλή αρκέστηκε να πει πως «είναι καλύτερα να μην ανοίγουμε τα χαρτιά μας σε αυτό το στάδιο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

"Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κλιμάκωση από Τουρκία",λέει η Κύπρια ΥΠΕΞ

H Toυρκία συμφώνησε με την Shell για έρευνες και μας ζητά 300 εκατ.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ