Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στοιχεία-σοκ για τη κακοποίηση γυναικών στον Αμερικανικό στρατό!

20.04.2012 | 00:19
Οι Washington Times σε μια πρόσφατη δημοσίευση τους αναφέρθηκαν στην σεξουαλική κακοποίηση των γυναικών στον στρατό των ΗΠΑ. Τα στοιχεία που έδωσε ο Αμερικάνικος στρατός ήταν σοκαριστικά.

«Αν και ο αριθμός των σεξουαλικών επιθέσεων σε γυναίκες στρατιώτες έχει σημειώσει άνοδο τα τελευταία έξι χρόνια ο στρατός πιέζει όλο και περισσότερες γυναίκες να είναι κόντα στις γραμμές του μετώπου και σε στενότερη επαφή με τους άνδρες.

Στρατιωτικα στοιχεία δείχνουν οτι οι καταγγελίες εγκλημάτων σεξουαλικής βίας έχουν σχεδόν διπλασιαστεί, από 665 το 2006 σε 1,313 το 2011. Σχεδόν όλα τα θύματα ήταν γυναίκες. Οι περισσότερες ήταν νεοφερμένες που μετακινούνταν από τη μια θέση στην άλλη, μια φάση στην οποία είναι εξαιρετικά ευάλωτες.

«Είναι αυτονόητο ότι η σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση είναι απαράδεκτες συμπεριφορές και δεν συνάδουν με την ανάγκη του Στρατού για καλή τάξη και πειθαρχία», είπε ο Τζορτζ Ραιτ, ο εκπρόσωπος του Στρατού στο Πεντάγωνο. Για όσους παραβιάζουν αυτές τις αρχές η τιμωρία θα είναι αμείλικτη.
Στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, είπε ο κύριος Ραίτ, οι γυναίκες ήταν στο προσκήνιο ανταλάσσοντας πυρά με τον εχθρό σε επιδρομές και φυλάσσοντας εφοδιοπομπές. Όπως και οι άντρες διακινδύνευσαν από νάρκες, πυροβολισμούς κλπ σ’ ένα πόλεμο χωρίς σύνορα. Στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν σκοτώθηκαν 144 γυναίκες στρατιώτες.»

Παρόλα αυτά η ανατριχιαστική τάση αύξησης των σεξουαλικών εγκλημάτων φαίνεται ότι μάλλον θα συνεχίσει, εκτός εάν περιοριστεί από άλλους παράγοντες, με τους στρατιωτικούς αναλυτές να αναρωτιούνται τι θα σημαίνει αυτό για το μέλλον του στρατού.
Ο Μύθος της Αμαζόνας

Το Πεντάγωνο προκήρυξε φέτος 14,000 θέσεις Υποστήριξης Μάχης, κάτω από το επίπεδο του ταξίαρχου, μόνο για γυναίκες, οι οποίες αποτελούν ήδη το 14% των 570,000 μελών της ενεργούς στρατιωτικής δύναμης. Σημειώνεται ότι παλαιότερα οι γυναίκες αποκλείονταν από μάχιμες μονάδες της ξηράς, όπως είναι το πεζικό και τα τεθωρακισμένα.
Αυτή η αλλαγή πολιτικής σημαίνει ότι γυναίκες στον στρατό θα υπηρετούν σε μικρότερες μονάδες εξω απο στρατιωτικές βάσεις, κοντά σε άντρες είτε στο πεδίο της μάχης είτε κοντά σε αυτό.

Η Ελειν Ντόνελυ, επικεφαλής του ‘Center for Military Readiness’, δήλωσε ότι βλέπει τις 14,000 προκηρύξεις ως μια στρατηγική του Ομπάμα να δώσει στις γυναίκες ρόλους στο πεδίο της μάχης. Η Ντόνελυ τόνισε οτι μετά την αποκάλυψη των στρατιωτικών στοιχείων, και των υψηλών αριθμών σεξουαλικής κακοποίησης, ο Στρατός θα έπρεπε να καταλάβει ότι οι γυναίκες δεν πρέπει να βρίσκονται σε επίπεδο τάγματος. Ανέφερε ακόμη ότι σύμφωνα με τα ευρήματα της έκθεσης, τα βίαια σεξουαλικά εγκλήματα στο στρατό αυξήθηκαν, με το 97% των θυμάτων να είναι γυναίκες.

«Αντί να εφαρμόζουν άστοχες πολιτικές που είναι βασισμένες σε Αμαζόνιους μύθους οι αξιωματούχοι του Πεντάγωνου θα έπρεπε να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα. Αυτοί οι αριθμοί αντανακλούν την πραγματικότητα και όχι κοινωνικές θεωρίες για την ανθρώπινη τελειότητα» είπε η Ντόνελυ.
Βέβαια στην άλλη άκρη του πολιτικού φάσματος είναι οι υποστηρικτές των γυναικών που θέλουν να δώσουν τέλος σε όλα τα στρατιωτικά εργασιακά εμπόδια , ώς ένα τρόπο για να βάλουν τις γυναίκες στο ίδιο επίπεδο με τους άντρες και να περιορίσουν τη σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση.

Η Στρατιωτική Επιτροπή υπέρ της Διαφορετικότητας δήλωσε πως οι Στρατιωτικές Υπηρεσίες πρέπει να καταργήσουν τα όποια θεσμικά εμπόδια και ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η εξαλειψη του αποκλεισμού των γυναικών από το πεδίο της μάχης.
Παράλληλα όμως αναδεικνύεται άλλη μια προβληματική τάση: περισσότερο από το ένα τέταρτο των 4.000 καταγγελιών που έγιναν σχετικά με βίαια σεξουαλικά εγκλήματα κατά τα τελευταία έξι χρόνια έχουν αποδειχθεί αβάσιμα καθώς οι στρατιώτες για να καλύψουν το συναινετικό σεξ ή κάποια υποτιθέμενη προδοσία προέβαιναν σε ψευδείς ισχυρισμούς.»


 

 

ΣΧΟΛΙΑ