Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συγνώμη ΝΑΤΟ για τους εννέα νεκρούς στο Αφγανιστάν.

03.03.2011 | 06:00
 Ο διοικητής των δυνάμεων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν ζήτησε μία πρωτοφανή για τα συγγνώμη για την αεροπορική επιδρομή που στοίχισε τη ζωή σε εννέα ανθρώπους, έπειτα από την προειδοποίηση από Αφγανούς βουλευτές πως τέτοιου είδους επεισόδια παρακωλύουν τις προσπάθειες για έναν ταχύ τερματισμό του πολέμου κατά των Ταλιμπάν.

   

Ο αμερικανός στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέας διέταξε ώστε όλοι οι στρατιωτικοί διοικητές και τα πληρώματα των επιθετικών ελικοπτέρων να ενημερωθούν εκ νέου για τους ορθούς κανονισμούς διεξαγωγής των επιδρομών, έπειτα από το νέο επεισόδιο με νεκρούς αμάχους στα ανατολικά της χώρας.

   

Ο Πετρέας τόνισε πως η δύναμη των 150.000 ανδρών της διεθνούς δύναμης του ΝΑΤΟ (ISAF) αναλαμβάνει την «πλήρη ευθύνη» για τους θανάτους αυτούς τονίζοντας πως εάν αποδειχθεί δόλος θα υπάρξουν πειθαρχικά μέτρα.

   

«Λυπούμεθα για την τραγωδία τούτη και ζητούμε συγγνώμη από τα μέλη της αφγανικής κυβέρνησης, τον λαό της χώρας, και ακόμη περισσότερο τα επιζώντα μέλη όσων βρήκαν τον θάνατο από αυτή την επιχείρηση», τόνισε ο Πετρέας.

   

Μέλη του αφγανικού Κοινοβουλίου κατήγγειλαν τις δύο πρόσφατες ΝΑΤΟϊκές επιδρομές στην ανατολική επαρχία Κουνάρ, τονίζοντας πως πάνω από 73 άμαχοι έχουν βρει τον θάνατο, στην πλειονότητά τους παιδιά, και ζήτησαν εξηγήσεις από τον Πετρέας.

   

Το ΝΑΤΟ παραδέχθηκε πως οι απώλειες αμάχων αποτελούν ένα στρατηγικό πρόβλημα, το οποίο υποσκάπτει την υποστήριξη των Αφγανών πολιτών στη μάχη κατά των στασιαστών.

   

Ο Αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι, του οποίου η σχέση με τους δυτικούς συμμάχους έχει αρχίσει να δοκιμάζεται, καταδίκασε επίσης τις «καθημερινές» δολοφονίες αθώων συμπολιτών του από τις αεροπορικές επιδρομές των ξένων. Ο ίδιος χαρακτήρισε ως «ανηλεή» τα τελευταία επεισόδια στο Κουνάρ, στα οποία φέρεται ότι έχασαν τη ζωή τους εννέα παιδιά. 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ