Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συμφωνία ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων με φυλάρχους του νότιου Αφγανιστάν.

04.01.2011 | 21:39
Οι διεθνείς και οι αφγανικές δυνάμεις σε συνεργασία με τους φυλάρχους συνήψαν σήμερα μία συμφωνία, που αφορά το "ασταθές" νότιο Αφγανιστάν.Η συμφωνία αυτή ρυθμίζει τα θέματα των στρατιωτικών επεμβάσεων στο νότιο Αφγανιστάν, με αντάλλαγμα την παύση των επιθέσεων εκ μέρους των Ταλιμπάν, αλλά ρυθμίζει και θέματα συναφή με διάφορα τοπικά αναπτυξιακά προγράμματα. Θα πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι και κατά το παρελθόν ίσχυσαν παρόμοιες συμφωνίες, αλλά δεν έτυχαν ουσιαστικής πρακτικής εφαρμογής.

   

Με τη νέα συμφωνία, ρυθμίζεται το ζήτημα της τοποθεσίας Σάρουαν Κάλα, όπου ζουν 4 χιλιάδες οικογένειες, στην τοποθεσία Σανγκίν της επαρχίας Χελμάντ. Πρόκειται για περιοχή, όπου ποτέ δεν επικράτησε ειρήνη μετά την αμερικανική στρατιωτική παρέμβαση, πριν από 9 έτη.

   

Η κυβέρνηση στην Καμπούλ δεσμεύθηκε να κατασκευάσει σχολεία και νοσοκομεία σε αυτήν την ταραγμένη περιοχή του Αφγανιστάν και να εγγυηθεί την μεσοπρόθεσμη ανοικοδόμηση, ενώ η διεθνής δύναμη ασφάλειας, η Isaf, υπό ΝΑΤΟϊκή διοίκηση, δεσμεύθηκε σήμερα με την υπογραφή της "να μην επιχειρεί από μόνη της και μόνη της σε αυτήν τη γεωγραφική ζώνη". "Θα συνεργαζόμεθα με τις αφγανικές δυνάμεις, εάν πραγματικά υπάρχει λόγος για μιαν επέμβαση", προστίθεται στην ανωτέρω συμφωνία.

   

Μόνον οι αφγανικές δυνάμεις θα κάνουν κατασχέσεις μέσα σε κτήρια στην επαρχία Χελμάντ, συμφωνήθηκε επίσης.

   

Σημειωτέον, οι Ταλιμπάν κάνουν λόγο γιά "προπαγάνδα", σε ό,τι αφορά τα υποσχόμενα αναπτυξιακά προγράμματα στην ανωτέρω επαρχία.

   

Στην επαρχία Χελμάντ, οι Ταλιμπάν επί χρόνια πολεμούν κατά της κυβέρνησης της Καμπούλ και των διεθνών συμμάχων της, που τους ανέτρεψαν στα τέλη 2001 από την εξουσία.

   

Εχει αποτύχει η εφαρμογή της συμφωνίας που το 2006 η βρετανική στρατιωτική διοίκηση υπέγραψε γιά τις συνθήκες διαβίωσης στην ίδια επαρχία.

    Τον Φεβρουάριο 2007 έγινε στην επαρχία πολυμέτωπη επίθεση από τις βρετανικές στρατιωτικές δυνάμεις.

   

Δεν τηρήθηκε επίσης η συμφωνία για εκεχειρία στην επαρχία, που υπέγραψε και η Καμπούλ με εκπροσώπους των Ταλιμπάν στη διάρκεια του θέρους του 2009.

Tags:

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ