Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τι "διόρθωσε" ο Σαμαράς στην επιστολή του!

23.11.2011 | 21:41
Τη σιγή ασυρμάτου που είχε προκαλέσει η επιστολή Σαμαρά προς το ΔΝΤ, την ΕΚΤ, το Eurogroup και την Κομισιόν έσπασε πρώτα το Βερολίνο με τη γερμανική κυβέρνηση να εκφράζει την ικανοποίησή της για το περιεχόμενο της επιστολής σημειώνοντας πως πλέον ανοίγει ο δρόμος έτσι ώστε το Eurogroup την ερχόμενη Τρίτη να λάβει την περιβόητη απόφαση για την εκταμίευση της 6ης δόσης. Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε χαρακτηριστικά τη χαρά του για την στήριξη της αντιπολίτευσης στην Ελλάδας, λέγοντας συγκεκριμένα "Μαθαίνω ότι ο Αντώνης Σαμαράς έστειλε επιστολή στους δανειστές. Νομίζω ότι μπορούμε να προχωρήσουμε και να πείσουμε τους υπουργούς του Eurogrοup να πάρουν την απόφαση για την εκταμίευση της έκτης δόσης".Μετά την ικανοποίηση του Βερολίνου, ήρθε και η θετική αντίδραση από το Παρίσι για την επιστολή του κ. Σαμαρά, αλλά υπήρξε και η εξής διευκρίνιση που τελικά δείχνει ποιός ήταν ο φόβος των δανειστών. Γάλλοι αξιωματούχοι δηλώνουν πως η Γαλλία δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση να γίνουν τόσο σύντομα εκλογές στην Ελλάδα. 

Και τελικά φαίνεται πως αυτό ήταν το κλειδί για να δεχθούν οι δανειστές μας να εκταμιεύσουν την έκτη δόση. Οι πιθανές εκλογές στην Ελλάδα, κάτι που όπως φαίνεται δεν είναι κάτι που επιθυμούν να γίνουν τον Φεβρουάριο, αλλά σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Άλλωστε για αυτό η συγκεκριμένη επιστολή Σαμαρά έγινε αποδεκτή με ικανοποίηση ενώ στην ουσία δεν έχει διαφορές από την προηγούμενη στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος πουθενά εκτός από το συγκεκριμένο σημείο. 

Στην σημερινή επιστολή λείπει το εξής κομμάτι που υπήρχε στο προηγούμενο:Αυτή η Κυβέρνηση θα προωθήσει την επικύρωση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου και θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές στις 19 Φεβρουαρίου 2012. Πιστεύουμε επίσης ότι οι εκλογές θα εξομαλύνουν την κατάσταση στην Ελληνική κοινωνία, εκτονώνοντας τις πολιτικές πιέσεις και αποτρέποντας σοβαρές κοινωνικές αναταραχές. 

Επίσης, στην νέα επιστολή λείπει οποιοδήποτε κομμάτι κριτικής στην προηγούμενη κυβέρνηση κάτι που για τους δανειστές δείχνει την έμπρακτη συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων για να προχωρήσει η χώρα στην υλοποίηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου. 

Το κομμάτι της παλιάς επιστολής που λείπει στη νέα είναι το συγκεκριμένο:

Οι πρόσφατες εξελίξεις έθεσαν σε μεγάλο κίνδυνο τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης Οκτωβρίου αναφορικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Η Νέα Δημοκρατία παρενέβη ενεργά για να εξουδετερώσει όλους τους επικείμενους κινδύνους: το "δημοψήφισμα" απορρίφθηκε, από τον κ. Γ. Παπανδρέου ζητήθηκε να παραιτηθεί από Πρωθυπουργός, και μια νέα μεταβατική Κυβέρνηση σχηματίστηκε με τη συμμετοχή της Νέας Δημοκρατίας και του κόμματος του ΛΑ.Ο.Σ.

Αυτές ακριβώς οι αναφορές στην προηγούμενη επιστολή δεν άρεσαν στην τρόικα και για αυτό τώρα που λείπει η οποιαδήποτε αναφορά σε εκλογές από τον Αντώνη Σαμαρά, η επιστολή χαίρει της αποδοχής όλων.

Φυσικά αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Σαμαράς δείχνει σε όλες τις επιστολές του πως δέχεται τις μεταρρυθμίσεις, αποδέχεται τις ιδιωτικοποιήσεις, τις περικοπές των δημοσίων δαπανών, αλλά πουθενά στις επιστολές αυτές δεν υπάρχει η λέξη φόρος. Αυτό σημαίνει ουσιαστικά πως ο κ. Σαμαράς αφήνει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο αλλαγής πολιτικής και επαναδιαπραγμάτευσης των μέτρων που έχουν αποφασιστεί μεταξύ της κυβέρνησης Παπανδρέου και των δανειστών.

Μετά την επιστολή λοιπόν αυτή και με τις συγκεκριμένες διαφορές, ο εκπρόσωπος του Eurogroup, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ
δήλωσε χωρίς να σχολιάσει κάτι περαιτέρω πως "το Ευrogroup, στις 29 Νοεμβρίου, θα αποφανθεί εάν επαρκούν οι δεσμεύσεις που περιλαμβάνονται στην επιστολή του προέδρου της ΝΔ κ. Αντώνη Σαμαρά".

Πάντως, μετά την αποδοχή της επιστολής από το Βερολίνο θεωρείται πλέον σίγουρο πως η έκτη δόση επιτέλους θα ξεμπλοκαριστεί και η Ελλάδα θα πάρει το χρηματικό ποσό των 8 δισεκατομμυρίων πριν τις 15 Δεκεμβρίου.

Την πληροφορία για την πρόθεση του κ. Σαμαρά να στείλει επιστολή σας είχε μεταδώσει από το πρωί το Newsit. (διαβαστε την είδηση) Το γράμμα λοιπόν έφυγε προς 4 παραλήπτες και το πιο εντυπωσιακό είναι ότι το συγκεκριμένο το είχαν ξαναδιαβάσει και η κα Λαγκάρντ και ο κ. Μπαρόζο και ο κ. Ντράγκι και ο κ. Γιούνκερ.

Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΑ ΠΡΩΤΑ ΘΕΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο Αντώνης Σαμαράς, λίγες ώρες μετά την αποστολή των επιστολών του στους ηγέτες της Τρόικας. Συνομιλώντας λίγο πριν τις 9 το βράδυ, στο γραφείο του στη Βουλή, με κοινοβουλευτικούς συντάκτες, δήλωσε:

« Με τη σταθερή μας στάση τα πετύχαμε όλα. Η διαπραγμάτευση είναι σαν ένα παιχνίδι επάνω στη σκακιέρα. Κάνεις κινήσεις και περιμένεις την κίνηση του άλλου. Τι θα έλεγαν; Σε αυτά που είπα εγώ συμφωνεί και ο Παπαδήμος. Τι θα μου πουν; Ότι δεν σαν δίνουμε την 6η δόση γιατί δεν υπογράφω;».

Αναλυτικά η νέα επιστολή:

" Όπως αναφέρθηκε στη συνάντηση των τριών Πολιτικών Αρχηγών υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια: συμφωνήθηκε ότι το έργο της νέας κυβέρνησης είναι η υλοποίηση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 26ης Οκτωβρίου 2011 και η εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής που συνδέεται με τις αποφάσεις αυτές.

Ο νέος Πρωθυπουργός έχει ήδη δεσμευτεί να εκπληρώσει αυτό το έργο.

Η Νέα Δημοκρατία δεσμεύεται να στηρίξει το νέο Πρωθυπουργό.

Η Νέα Δημοκρατία είναι σταθερά προσηλωμένη στην επιτυχία της δημοσιονομικής εξυγίανσης και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών και να επιτευχθεί οικονομική ανάπτυξη.

Η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει πλήρως τους στόχους της δημοσιονομικής προσαρμογής, αναφορικά με την εξάλειψη του ελλείμματος και την αντιστροφή της δυναμικής του χρέους. Επίσης υποστηρίζει εργαλεία που ήδη εφαρμόζονται (αν και ανεπιτυχώς), και ειδικότερα την περικοπή των δημοσίων δαπανών, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και την αξιοποίηση της ανεκμετάλλευτης ακίνητης δημόσιας περιουσίας.

Βάσει των στοιχείων από την μέχρι τώρα εκτέλεση του προϋπολογισμού, πιστεύουμε ότι συγκεκριμένες πολιτικές πρέπει να τροποποιηθούν προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιτυχία του Προγράμματος. Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο, αφού σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες Ευρωπαϊκές προβλέψεις για την Οικονομία, η Ελλάδα το 2012 θα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που θα βρίσκεται 5 συνεχή έτη σε ύφεση!

Πρόθεσή μας είναι να αναδείξουμε αυτά τα θέματα, μαζί με βιώσιμες εναλλακτικές πολιτικές, αυστηρά εντός του πλαισίου που περιγράφεται από το Πρόγραμμα. Δίνουμε μεγάλη έμφαση στο να επιτευχθεί ταχεία ανάκαμψη, έτσι ώστε τα δημόσια έσοδα που θα προκύψουν, να μας επιτρέψουν να πετύχουμε τους στόχους που έχουν τεθεί. Αποδίδουμε επίσης ιδιαίτερη έμφαση στις διαδικασίες εφαρμογής οι οποίες πρέπει να εξορθολογιστούν και να αναβαθμιστούν.

Η δέσμευση του Ελληνικού λαού και της Νέας Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρώ είναι ισχυρή και αμετάκλητη.

Η Νέα Δημοκρατία πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει από την κρίση και να διασφαλίσει την κοινωνική της συνοχή.

Είμαστε αποφασισμένοι να το πετύχουμε.

Με εκτίμηση,

Αντώνης Κ. Σαμαράς

Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας "


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ