Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τι πιστεύουν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες για το Ιράν

01.02.2012 | 00:01

   Το Ιράν καθοδηγείται από μια "προσέγγιση κόστους-οφέλους" για το αμφιλεγόμενο πυρηνικό του πρόγραμμα, γεγονός το οποίο δίνει στη διπλωματική δράση "δυνατότητες να επηρεάσει" την Τεχεράνη, εκτίμησε σήμερα ο γενικός διευθυντής των αμερικανικών Υπηρεσιών Πληροφοριών (DNI), Τζέιμς Κλάπερ.

   

"Πιστεύουμε ότι η ιρανική διαδικασία λήψης αποφάσεων για τα πυρηνικά θέματα καθοδηγείται από μια προσέγγιση κόστους-οφέλους, η οποία δίνει στην διεθνή κοινότητα τη δυνατότητα να επηρεάσει την Τεχεράνη", δήλωσε ο επικεφαλής των κυριότερων υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της CIA, σε ακρόαση ενώπιον της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας.

   

"Η ελπίδα μας είναι ότι οι κυρώσεις, ειδικά αυτές που μόλις επιβλήθηκαν, θα έχουν ως αποτέλεσμα την πρόκληση μιας αλλαγής στην ιρανική πολιτική", σημείωσε ενώπιον της Γερουσίας.

   

Για τον κ. Κλάπερ, κατά τη λήψη αποφάσεων σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα, οι ηγέτες του Ιράν λαμβάνουν υπόψη τους "την ασφάλεια, το κύρος και την επιρροή," αλλά επίσης και το "περιβάλλον της πολιτικής και της ασφάλειας" στη χώρα.

   

Δεν έκρυψε πάντως το γεγονός ότι η σημερινή κατάσταση είναι "πολύ ευαίσθητη", κυρίως επειδή το Ισραήλ βλέπει την προοπτική το Ιράν να γίνει πυρηνική δύναμη ως "απειλή για την ύπαρξή του".

   

Όπως αναφέρεται και στην εκτίμηση των εθνικών υπηρεσιών πληροφοριών "National Intelligence Estimate" (ΝΙΕ), που κυκλοφόρησε στις αρχές του 2011 και αντιπροσωπεύει τη συναίνεση των 16 μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, ο Τζέιμς Κλάπερ πιστεύει ότι οι Ιρανοί ηγέτες είναι διχασμένοι για το αν θα πρέπει ή όχι να αποκτήσουν πυρηνικά όπλα, και δεν έχουν λάβει σε αυτό το στάδιο απόφαση επ' αυτού, παρά το γεγονός ότι συνεχίζουν το αμφιλεγόμενο πρόγραμμα τους. 

   

Η θέση που εξέφρασε ο διευθυντής των υπηρεσιών πληροφοριών απηχεί εκείνη του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την κατάσταση της Ένωσης. Ο Ομπάμα είχε δηλώσει τότε ότι πιστεύει πως μια "ειρηνική επίλυση" της κρίσης με το Ιράν είναι "ακόμη δυνατή".

“Το Ιράν είναι πιο έτοιμο να επιτεθεί στις ΗΠΑ”


Η υποτιθέμενη ιρανική συνωμοσία για τη δολοφονία του Σαουδάραβα πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον δείχνει ότι το Ιράν είναι "πιο έτοιμο" να διαπράξει μια επίθεση κατά των Ηνωμένων Πολιτειών, υποστήριξε ο γενικός διευθυντής των αμερικανικών Υπηρεσιών Πληροφοριών (DNI), Τζέιμς Κλάπερ.

   

Η συνωμοσία "δείχνει ότι οι Ιρανοί αξιωματούχοι, ανάμεσά τους και ο ανώτατος ηγέτης Αλί Χαμενεΐ, έχουν αλλάξει θέση και είναι πιο έτοιμοι να πραγματοποιήσουν μια επίθεση στις Ηνωμένες Πολιτείες, ως απάντηση στις πραγματικές και πιθανολογούμενες αμερικανικές ενέργειες που απειλούν το καθεστώς", δήλωσε ο επικεφαλής των κυριότερων υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της CIA, κατά τη διάρκεια ακρόασης ενώπιον της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας.

   

Ο διευθυντής Κλάπερ εξέφρασε επίσης την ανησυχία του ότι οι ενδεχόμενες ενέργειες θα θέσουν στο στόχαστρο τα αμερικανικά συμφέροντα στο εξωτερικό ή εκείνα των συμμάχων των ΗΠΑ.

   

Η Αμερικανική δικαιοσύνη κατηγόρησε το Ιράν τον Οκτώβριο ότι σχεδίαζε μια "τρομοκρατική επίθεση" για τη δολοφονία του Σαουδάραβα πρεσβευτή στην Ουάσινγκτον, και ανακοίνωσε κυρίως τη σύλληψη ενός αμερικανοϊρανού, του Μανσούρ Αρμπαμπσιάρ, που πιθανολογείται ότι ήταν ο άνθρωπος κλειδί για το σχέδιο αυτό.

   

Αναφερόμενος στη συνέχεια στη Συρία, ο κ. Κλάπερ εκτίμησε ότι η πτώση του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ είναι "απλώς θέμα χρόνου" λόγω της εξέγερσης ενός μέρους του πληθυσμού.

   

"Νομίζω ότι είναι θέμα χρόνου, αλλά αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την αποχώρησή του", τόνισε ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ.


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ