Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το Ιράν δέχεται να συζητήσει την πρόταση των "έξι" για τον περιορισμό του πυρηνικού του προγράμματος

12.06.2012 | 09:13

Το Ιράν συμφώνησε να συζητήσει την πρόταση των έξι δυνάμεων για τον περιορισμό της παραγωγής υψηλής ποιότητας ουρανίου ενόψει της συνάντησης που θα διεξαχθεί στη Μόσχα την επόμενη εβδομάδα σχετικά με το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, δήλωσαν επίσημες πηγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η εξέλιξη αυτή είναι μιας προφανής αποκλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στην Τεχεράνη και στις έξι μεγάλες δυνάμεις που θα συμμετάσχουν στη συνάντηση της Μόσχας και έρχεται μετά από δύο εβδομάδες έντονων διαβουλεύσεων, μεταξύ ιρανών διπλωματών και δυτικών διαπραγματευτών.

Αρχικά είχε διαφανεί σκλήρυνση της στάσης της Τεχεράνης καθώς η ανταλλαγή επιστολών μεταξύ διπλωματών της ΕΕ και ιρανών αξιωματούχων δημιούργησε αμφιβολίες για το τι μπορεί να επιτευχθεί στη Μόσχα.

Τη Δευτέρα όμως ο επικεφαλής διαπραγματευτής του Ιράν για τα πυρηνικά Σαέντ Τζαλίλι συμφώνησε , κατά τη διάρκεια ωριαίας τηλεφωνικής συνομιλία με την επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Κάθριν Άστον, να επικεντρωθούν οι συζητήσεις στη Μόσχα στο αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών, της Κίνας, της Ρωσίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας.

Η ομάδα, γνωστή ως Ρ5 +1, καθώς αποτελείται από πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ συν τη Γερμανία, έχει ως στόχο να πείσει το Ιράν να περιορίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα, καθώς είναι έντονος ο φόβος ότι το Ιράν αποσκοπεί στην παραγωγή πυρηνικών όπλων κάτι που αρνείται η Τεχεράνη.


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ