Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το Πεντάγωνο θέλει να βγάζει ρεύμα με φωτοβολταϊκά, αλλά η ΔΕΗ δεν... αγοράζει!

14.01.2012 | 00:12
Το υπουργείο Αμυνας σχεδιάζει να ξοδέψει μερικές δεκάδες εκατ. ευρώ για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών, αλλά λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο.

Ο ΔΕΣΜΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) δεν εγκρίνει οι Ενοπλες Δυνάμεις να είναι πωλητής ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς «η υπογραφή σύμβασης πώλησης και αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας προϋποθέτει την άσκηση εμπορικής δραστηριότητας από τον συμβαλλόμενο παραγωγό, καθώς και δήλωση στην αρμόδια ΔΟΥ της έναρξης άσκησης της συγκεκριμένης δραστηριότητας».

Λεπτομέριες θα πει κάποιος, αφού τα έργα προχωρούν και θα δούμε στη συνέχεια... Σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για το ΕΣΠΑ το τελικό ύψος των προγραμμάτων «Πράσινα Στρατόπεδα» και «Πράσινο Νοσοκομείο» ανέρχεται σε 40 εκ ευρώ. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα κόστη εκπόνησης των οριστικών μελετών και εκτέλεσης των έργων, όπως αναφέρθηκε στη Βουλή.

Στην πιλοτική φάση των προγραμμάτων περιλαμβάνονται το Στρατόπεδο «Τριανταφυλλίδη» στο Πετραχώρι Ξάνθης, ο Ναύσταθμος Κρήτης, η 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα και το 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαίδευσης στη Θεσσαλονίκη. Σε εξέλιξη είναι οι διαδικασίες εκπόνησης μελετών, ώστε τα έργα να καταστούν ώριμα για να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ.

Από την πλευρά του ΥΠΕΘΑ έχει εγκριθεί η αναγκαιότητα συμμετοχής σε δυο πιλοτικά έργα μεγάλης κλίμακας -τάξη μεγέθους 15 - 20 ΜW καθένα- για την εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών σε στρατόπεδα, τα οποία θα εκτελεστούν μέσω Σύμπραξης Δημοσίου - Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Εκτιμούν ότι αφορούν σε  επενδύσεις τάξης μεγέθους 55 - 60 εκατ. ευρώ καθένα. Το ένα έργο θα εκτελεστεί με βάση το εθνικό πλαίσιο ΣΔΙΤ και το δεύτερο θα σε διευρωπαϊκό επίπεδο υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκου Αμυντικού Οργανισμού (ΕDΑ).


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ