Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το μυστικό "καταφύγιο" των ναζί στις ΗΠΑ!

14.11.2010 | 18:16
Μια μυστική έκθεση σχετικά με το κυνήγι παλαιών ναζιστών από τις αμερικανικές αρχές μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αναφέρει ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες δημιούργησαν ένα "ασφαλές καταφύγιο" για τους Ναζί και τους συνεργάτες τους, γράφουν σήμερα οι New York Times.

    Η εφημερίδα αναφέρει ότι η 600 σελίδων έκθεση, της οποίας εξασφάλισε αντίγραφο, αναφέρεται σε δεκαετίες συγκρούσεων με άλλες χώρες σχετικά με την τύχη των εγκληματιών πολέμου που κρατούνταν στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο εξωτερικό.

    Η έκθεση αναφέρεται κυρίως σε μια βοήθεια που δόθηκε το 1954 από αξιωματούχους της CIA στον Οτο Φον Μπόλσβινγκ, έναν συνεργάτη του ναζιστή εγκληματία πολέμου Αντολφ Άιχμαν.

    Ο Οτο Φον Μπόλσβινγκ, ο οποίος είχε συνεισφέρει στην τελειοποίηση των αρχικών σχεδίων που είχαν ως στόχο "να απαλλαγεί η Γερμανία από τους Εβραίους", στη συνέχεια εργάστηκε για τη CIA στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με την έκθεση.

  

  Σε μια σειρά εσωτερικών υπομνημάτων, οι αξιωματούχοι της υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ αναφέρουν κυρίως τι θα πρέπει να γίνει αν ο Οτο Φον Μπόλσβινγκ ερωτηθεί για το παρελθόν του--θα αρνηθεί οποιαδήποτε σχέση με τους Ναζί ή "θα δικαιολογήσει τον εαυτό του αναφέροντας ελαφρυντικές περιστάσεις", προσθέτουν οι New York Times.

   

Μετά την ανακάλυψη των δεσμών του με το ναζισμό, το Υπουργείο Δικαιοσύνης είχε επιχειρήσει να τον απελάσει το 1981, αλλά ο Οτο Φον Μπόλσβινγκ πέθανε την ίδια χρονιά σε ηλικία 72 χρόνων, υπογραμμίζει η εφημερίδα.

    Από τις είκοσι περιπτώσεις που παρατίθενται, η έκθεση αναφέρεται επίσης σε εκείνη του Αρθουρ Ρούντολφ, ενός ναζί επιστήμονα ο οποίος διηύθυνε το εργοστάσιο εξοπλισμών Μίτελβερκ (Mittelwerk) στη Γερμανία, αναφέρουν ακόμη οι New York Times.

    Έγινε δεκτός στις ΗΠΑ το 1945 για τις επιστημονικές του γνώσεις σε θέματα κατασκευής πυραύλων στο πλαίσιο μιας επιχείρησης που βαπτίστηκε "Επιχείρηση συνδετήρας"--ένα αμερικανικό πρόγραμμα στρατολόγησης επιστημόνων που είχαν εργαστεί στη ναζιστική Γερμανία.

   

Ο Αρθουρ Ρούντολφ στη συνέχεια ανταμείφθηκε από τη NASA και πιστώνεται ως ο πατέρας του αμερικανικού πυραύλου Κρόνος V.

    Το Υπουργείο Δικαιοσύνης εμπόδισε τη δημοσίευση της έκθεσης από το 2006, σημειώνουν οι New York Times. Τελικά όμως εστάλη στον Τύπο και σε άλλους οργανισμούς για να αποφευχθεί μια δίκη.

Tags:

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ