Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουρκία: Αμφιλεγόμενο το νομοσχέδιο για την άρση της βουλευτικής ασυλίας

18.05.2016 | 13:23
Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) κέρδισε την αρχική υποστήριξη στην τουρκική εθνοσυνέλευση για μια συνταγματική αλλαγή, η οποία θα επέτρεπε τη δίωξη φιλοκούρδων και άλλων βουλευτών, χωρίς ωστόσο να εξασφαλίσει μέχρι τώρα μια ισχυρή αρκετά πλειοψηφία για να αποφύγει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. 

Είχε υπογραμμιστεί χθες ότι αν η  συνταγματική αυτή μεταρρύθμιση εγκριθεί από την πλειοψηφία των δύο τρίτων (367), αμέσως οι βουλευτές του HDP, μεταξύ των οποίων οι επικεφαλής του, ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς και η Φιγκέν Γιουκσεκντάγ, θα αντιμετωπίσουν δικαστική δίωξη, την ώρα που ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγορείται από τους επικριτές του για αυταρχική παρέκκλιση. Ακόμα, περισσότερα ΕΔΩ.

Σε μυστική ψηφοφορία αργά χθες, 348 βουλευτές στο κοινοβούλιο των 550 εδρών υποστήριξαν τελικά το νομοσχέδιο για την άρση της ασυλίας βουλευτών από ποινική δίωξη, για το οποίο οι επικριτές του λένε ότι στοχεύει στην φιλοκουρδική αντιπολίτευση και ότι θα μπορούσε να ρίξει λάδι στη φωτιά της σύγκρουσης μεταξύ κούρδων μαχητών και τουρκικού κράτους.

Να σημειωθεί ότι σήμερα 10 μαχητές έπεσαν νεκροί σεΤουρκία και Ιράκ από επιδρομή αεροσκαφών της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας οι οποίοι έπληξαν στόχους του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ).  Διαβάστε περισσότερα  ΕΔΩ. 

Η εθνοσυνέλευση μένει τώρα να ψηφίσει για την τροπολογία στο δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας την Παρασκευή. Το ΑΚΡ χρειάζεται 367 ψήφους (τα 2/3 και πλέον των βουλευτών) για την έγκριση του νομοσχεδίου για αλλαγή του Συντάγματος και 330 ψήφους ή τουλάχιστον 330 για να προκηρυχθεί δημοψήφισμα για το νομοσχέδιο αυτό.

Το νομοσχέδιο προκάλεσε διαπληκτισμούς στην εθνοσυνέλευση αυτόν τον μήνα μεταξύ των μελών του ΑΚΡ και του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), της τρίτης μεγαλύτερης ομάδας του κοινοβουλίου.

Το αριστερό κόμμα HDP δήλωσε ότι η κίνηση αυτή έχει ως στόχο να υπονομεύσει την υποστήριξη σε αυτό και ότι θα μπορούσε να του στερήσει τους ψηφοφόρους του, οι οποίοι προέρχονται κυρίως από τα 15 εκατομμύρια μέλη της κουρδικής μειονότητας στην Τουρκία.

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το ΑΚΡ, το κόμμα το οποίο ίδρυσε, κατηγορούν το HDP ότι ενεργεί ως η πολιτική πτέρυγα του ένοπλου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), της οργάνωσης που χαρακτηρίζεται τρομοκρατική από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το HDP το διαψεύδει αυτό.

Οι βουλευτές απολαμβάνουν σήμερα ασυλία από ποινική δίωξη. Ο νέος νόμος θα επιτρέψει σε εισαγγελείς να ασκήσουν δίωξη σε μέλη του κοινοβουλίου που βρίσκονται στο στόχαστρο της τουρκικής δικαιοσύνης: 138 βουλευτές, εκ των οποίων 100 είναι από το HDP και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP).
Το HDP δήλωσε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των 59 βουλευτών του θα μπορούσε να φυλακιστεί, κυρίως για τις απόψεις που έχει εκφράσει, κάτι που ουσιαστικά θα αφανίσει την κοινοβουλευτική παρουσία του.
 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ